RHMZ upozorava - stižu obilne padavine! U jednom delu zemlje upaljen crveni meteo-alarm, a pašće i preko 100 mm kiše

17.01.2023

07:07

0

Autor: J. S. J.

Na području Kosova i Metohije i jugozapadne Srbije na snazi je crveni meteo-alarm, što znači da je vreme vrlo opasno

RHMZ upozorava - stižu obilne padavine! U jednom delu zemlje upaljen crveni meteo-alarm, a pašće i preko 100 mm kiše
ilustracija - Copyright pixabay/guvo59

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će od danas posle podne do četvrtka ujutro oblačnost koja će u Crnoj Gori uslovljavati izuzetno obilne padavine - od 100 do 150 mm, lokalno i više svojom periferijom zahvatiti zapadne delove Kosova i Metohije, uz količinu padavina veću od 100 mm, kao i jugozapadnu Srbiju, naročito oblast južno od linije Priboj - Prijepolje - Sjenica - Novi Pazar, gde će pasti od 40 do 80 mm kiše.

Navodi se da se sneg očekuje samo na visinama iznad 1.500 - 1.600 metara.

printscreen/RHMZ
 

 

U ostalim krajevima Srbije znatno manja količina padavina.

Na KiM crveni meteo-alarm

Na području Kosova i Metohije i jugozapadne Srbije na snazi je crveni meteo-alarm, što znači da je vreme vrlo opasno. Na području Banata na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme.

U košavskom području i na planinama duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar sa najjačim udarima na jugu Banata i u jugozapadnoj Srbiji u utorak uveče, noću i u sredu ujutro, kada se očekuju udari vetra preko 25 metara u sekundi.

Pixabay
 

 

Vodostaji na Limu i Ibru narednih dana u većem porastu

Hidrometeorološki zavod je takođe upozorio da će na Limu kod Prijepolja vodostaj od 18. do 21. januara biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava tokom 18.-19. januara, upozorio je Hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Na Ibru kod Raške vodostaj će dostići granicu redovne odbrane od poplava tokom 18.-19. januara. Kako je navedeno na sajtu RHMZ-a, na malim bujičnim vodotocima ovih slivova očekuju se lokalna izlivanja.

Kakvo nas vreme očekuje do 24.januara - stiže sneg

24sedam/Jelena Stokić Jovanović
 

 

Sutra nas očekuje promenljivo vreme i još toplije sa maksimalnim temperaturama i do 20 stepeni, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, ali i uz povremenu kišu, pljuskove i grmljavinu.

U četvrtak padavine će se izmesti ka istoku i jugoistoku zemlje uz pad temperature u ostalim krajevima.

Veća količina padavina očekuje se na jugozapadu Srbije i na zapadu Kosova i Metohije. Južni i jugoistočni vetar od srede uveče u slabljenju, dok će u četvrtak prvo u Vojvodini, a u petak u svim krajevima biti u skretanju na severozapadni i ponovo u pojaèanju uz nagli pad temperature.

U noći između četvrtka i petka na jugozapadu Srbije će početi da pada obilan sneg, a potom će se vejavica da se proširiti na celu zemlju.

Od nedelje pa do 24.januara biće pretežno oblačno, povremeno sa mešovitim padavinama - kišom i snegom slabijeg intenziteta i sa maksimalnim temperaturama od 0 do 5 stepeni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike