MUP upozorava - ekstremne meteorološke pojave u Crnoj Gori: Stiže serija ciklona! Da li će i kod nas?

16.01.2023

09:00 >> 09:23

0

Autor: J. S. J.

U južnom Jadranu očekuje se značajno podizanje nivoa mora, jaki talasi-uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale.

MUP upozorava - ekstremne meteorološke pojave u Crnoj Gori: Stiže serija ciklona! Da li će i kod nas?
tree-164025_1280 - Copyright Foto: Pixabay

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a upozorio je sve učesnike u sistemu zaštite i spašavanja na potrebu podizanja operativne spremnosti radi pravovremenog i efikasnog delovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore, koje su najavljene za danas i trajaće do 21. januara.

Građani se pozivaju da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji. Vozačima se skreće pažnja da nepovoljni meteo uslovi, usled jake kiše i vetra, mogu dovesti do otežanog odvijanja saobraćaja, ali i zastoja, odrona i vanrednih prekida u saobraćaju, pa i povećanog broja saobraćajnih nezgoda.

Apeluju na vozače, da strpljivom i opreznom vožnjom, prilagođenom meteo i ostalim uslovima na putu, kao i trenutnoj frekvenciji saobraćaja, doprinesu svojoj i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

U pomenutom periodu se navode, očekuje uticaj serije ciklona na području Crne Gore, što će usloviti obilnu kišu, a posebno jaka kiša se očekuje sutra i u sredu, kao i vrlo jak južni vetar.

U planinskim predelima kiša će preći sneg.

Profimedia
 

 

U južnom Jadranu očekuje se značajno podizanje nivoa mora, jaki talasi-uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale.

-Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su određeni problemi na terenu a zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralnim i južnim predelima i na severoistoku, potencijalno su mogući bujični problemi prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama na saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mestima moguća su lokalna klizišta ili odroni posebno gde su vršeni ozbiljni građevinski zahvati gde je narušena prirodna povezanost tla - navodi se u saopštenju MUP-a. 

I u Srbiji se očekuje promena vremena od petka. Večeras se očekuje kiša.

U subotu u svim krajevima sneg u nižim predelima uz formiranje, a u višim uz povećanje snežnog pokrivača.

Nakon toga do kraja perioda umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo, samo u nedelju na jugu, a u ponedeljak na zapadu zemlje tek ponegde sa slabom susnežicom i snegom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike