Svaki srpski kralj na trpezi je imao dva specijaliteta iz ovog mesta: Kada se čulo da jede i Tito, naručivala je čitava Jugoslavija (FOTO)

15.01.2023

20:05

0

Autor: Maja Kostić

Stoka svakodnevno za ishranu koristi svežu travu bogatih svrljiških pašnjaka, pa je kvalitet mleka znatno veći u odnosu na stoku čuvanu u nižim predelima

Svaki srpski kralj na trpezi je imao dva specijaliteta iz ovog mesta: Kada se čulo da jede i Tito, naručivala je čitava Jugoslavija (FOTO)
Svrljig - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Brdsko-planinski predeli svrljiškog područja prepoznatljivi su po bogatim i kvalitetnim pašnjacima i dugoj stočarskoj tradiciji. Njeni žitelji uspeli su da sačuvaju tradiciju ovog kraja i pretoče je na samo njima znan način, u originalne proizvode, sa nacionalnom zaštitom oznake geografskog porekla: svrljiški sir, belmuž i svrljiško jagnje.

Svrljižani sir najčešće spravljaju na kriške, odnosno “na velije” od punomasnog i neobranog kravljeg, ovčjeg i mešanog mleka. Stoka svakodnevno za ishranu koristi svežu travu bogatih svrljiških pašnjaka, pa je kvalitet mleka znatno veći u odnosu na stoku čuvanu u nižim predelima.

24sedam/Maja Kostić
Svrljiške ovce

Stari Svrljižani, koji su upoznati sa istorijom koja se prenosi sa koleno na koleno, ističu da su svrljiški sir, belmuž i jagnjetinu okusili mnogi velikani koji su posećivali Derven, danas Svrljig.

- Kažu da se na trpezi svakog srpskog kralja morali nalaziti svrljiški sir i jagnjetina, to im je bio zahtev. Kralj Milan je prilikom obilaska Prekonoške pećine dalekih tridesetih godina upravo takvom trpezom i poslužen. Takođe, stariji stanovnici ovog kraja, prepričavaju priče da su za Josipa Broza svrljiški sir nabavljali na 7 km od Svrljiga, u selu Okruglica koje se nalazi na putu za Staru planinu.Kad je Tito probao naš sir, e tada se on i probio i našao u prodaji širom bivše Jugoslavije, a onda su i  mlekaru otvorili, čuvenu Svrljišku – priča za 24sedam portparol opštine Svrljig Marko Miladinović.

24sedam/Maja Kostić
 

Kačkavalj, još jedan prepoznatljiv proizvod ovog kraja, proizveden od ovakvog mleka, je proizvod specifično visokog kvaliteta. Svrljig je jedan od najznačajnijih ovčarskih krajeva na jugoistoku Srbije.

- U ovom kraju gaji se autohtona vrsta ovce svrljiška pramenka, poznata po izuzetnim reproduktuvnim i proizvodnim osobinama. Ovce pasu na pašnjacima prepunim lekovitim biljkama, na nadmorskoj visini od 700 do 800 metara. Zbog takvih uslova meso, kao i mleko od kojeg se pravi čuvani svrljiški sir i srvljiški kačkavalj, ima poseban ukus – priča nam on.

24sedam/Maja Kostić
 

Tajna dobre jagnjetine ovog kraja je samo okruženje i priroda u kojoj se gaje ove životinje, a tajna dobrog sira i Belmuža je u punomasnom, neobranom mleku.

- Svrljig nema tu tradiciju vađenja kajmaka, pa su mlečni proizvodi veoma kvalitetni. Svrljiška ovca je autohtona sorta. Gde god je završilo naše jagnje u svetu , uvek se razlikovalo po ukusu. Nema miris koji imaju ostale vrste ovčijeg mesa, sigurno zbog toga što je devet meseci u ispaši, a znamo da svrljiški kraj ima oko 1.700 različitih vrsta lekiovitog bilja - rekao je Marko.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike