Svaki srpski kralj na trpezi je imao dva specijaliteta iz ovog mesta: Kada se čulo da jede i Tito, naručivala je čitava Jugoslavija (FOTO)
Stoka svakodnevno za ishranu koristi svežu travu bogatih svrljiških pašnjaka, pa je kvalitet mleka znatno veći u odnosu na stoku čuvanu u nižim predelima
Brdsko-planinski predeli svrljiškog područja prepoznatljivi su po bogatim i kvalitetnim pašnjacima i dugoj stočarskoj tradiciji. Njeni žitelji uspeli su da sačuvaju tradiciju ovog kraja i pretoče je na samo njima znan način, u originalne proizvode, sa nacionalnom zaštitom oznake geografskog porekla: svrljiški sir, belmuž i svrljiško jagnje.
Svrljižani sir najčešće spravljaju na kriške, odnosno “na velije” od punomasnog i neobranog kravljeg, ovčjeg i mešanog mleka. Stoka svakodnevno za ishranu koristi svežu travu bogatih svrljiških pašnjaka, pa je kvalitet mleka znatno veći u odnosu na stoku čuvanu u nižim predelima.
Stari Svrljižani, koji su upoznati sa istorijom koja se prenosi sa koleno na koleno, ističu da su svrljiški sir, belmuž i jagnjetinu okusili mnogi velikani koji su posećivali Derven, danas Svrljig.
- Kažu da se na trpezi svakog srpskog kralja morali nalaziti svrljiški sir i jagnjetina, to im je bio zahtev. Kralj Milan je prilikom obilaska Prekonoške pećine dalekih tridesetih godina upravo takvom trpezom i poslužen. Takođe, stariji stanovnici ovog kraja, prepričavaju priče da su za Josipa Broza svrljiški sir nabavljali na 7 km od Svrljiga, u selu Okruglica koje se nalazi na putu za Staru planinu.Kad je Tito probao naš sir, e tada se on i probio i našao u prodaji širom bivše Jugoslavije, a onda su i mlekaru otvorili, čuvenu Svrljišku – priča za 24sedam portparol opštine Svrljig Marko Miladinović.
Kačkavalj, još jedan prepoznatljiv proizvod ovog kraja, proizveden od ovakvog mleka, je proizvod specifično visokog kvaliteta. Svrljig je jedan od najznačajnijih ovčarskih krajeva na jugoistoku Srbije.
- U ovom kraju gaji se autohtona vrsta ovce svrljiška pramenka, poznata po izuzetnim reproduktuvnim i proizvodnim osobinama. Ovce pasu na pašnjacima prepunim lekovitim biljkama, na nadmorskoj visini od 700 do 800 metara. Zbog takvih uslova meso, kao i mleko od kojeg se pravi čuvani svrljiški sir i srvljiški kačkavalj, ima poseban ukus – priča nam on.
Tajna dobre jagnjetine ovog kraja je samo okruženje i priroda u kojoj se gaje ove životinje, a tajna dobrog sira i Belmuža je u punomasnom, neobranom mleku.
- Svrljig nema tu tradiciju vađenja kajmaka, pa su mlečni proizvodi veoma kvalitetni. Svrljiška ovca je autohtona sorta. Gde god je završilo naše jagnje u svetu , uvek se razlikovalo po ukusu. Nema miris koji imaju ostale vrste ovčijeg mesa, sigurno zbog toga što je devet meseci u ispaši, a znamo da svrljiški kraj ima oko 1.700 različitih vrsta lekiovitog bilja - rekao je Marko.
BONUS VIDEO
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari