Vredne Vlajne decenijama spremaju ovaj specijalitet na istoku Srbije: Na čuvenim plašintama odrasle su mnoge generacije (FOTO)

04.11.2022

10:55

0

Prave se brzo i samo od tri sastojka

Vredne Vlajne decenijama spremaju ovaj specijalitet na istoku Srbije: Na čuvenim plašintama odrasle su mnoge generacije (FOTO)
Copyright RINA

Nema dileme da se u svakom delu Srbije dobro jede i da je svaki kraj specifičan po nekom svom specijalitetu.

Ono šta je za zapadnu Srbiju pečenje, za jug mućkalica, a za sever štrudle, za istok su to specifične vlaške plašinte, čiji se recept prenosi sa kolena na koleno, a domaćice se trude da sačuvaju tradiciju i stari način spremanja.

- One su nalik piroškama, spremaju se od kiselog testa, a glavni sastojci su sir i jaja. Ono što je jako važno jeste da sir i kajmak, uz koje se poslužuju, budu domaći vlaški. Brzo se spremaju, a mogu se servirati i kao slatko jelo. Kod nas u narodu ovaj specijalitet je nadaleko poznat i mnoge generacije odrasle su upravo na ovim našim plašintama - kazala je za RINU Nada Perišić, koja decenijama pravi ovaj prepoznatljiv specijalitet sa istoka.

Gastro nostalgiju u poslednje vreme mogu da leče i u pekarama na istoku zemlje, ali i u pojedinim restoranima koji, za sada još uvek stidljivo, služe neka tradicionalna vlaška jela. Ako u jelovniku vidite da piše "plašinte", bar ćete sada znati o čemu se radi.

 

- Žene ovog kraja su želele da ovaj specijalitet otrgnu od zaborava, pa su u selu Rudna Glava u blizini Majdanpeka, pomoću udruženja žena "Vredne Vlajne", napravile manifestaciju u kojoj se nadmeću praveći upravo plašinte, i tako par godina unazad - dodala je Nada.

Ovaj delikates je izašao iz okvira svoje regije, pa je sa istoka stigao i na zapad Srbije. Način na koji se prave plašinte, ali i kakvog su ukusa, ljubitelji dobrog zalogaja mogli su da provere u selu Gornja Gorevnica kod Čačka, gde je plovinom oktobra održana manifestacija "Mlečni put". Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike