Oporavak traje samo jedan dan, a rez je do tri centimetra: U jednom srpskom gradu prvi put urađena specifična operacija štitne žlezde

05.01.2023

07:15

0

Autor: Maja Kostić

Kod klasične operacije period boravka u bolnici nakon intervencije je 3 do 4 dana, a nakon minimalno invazivne metode dan nakon intervencije

Oporavak traje samo jedan dan, a rez je do tri centimetra: U jednom srpskom gradu prvi put urađena specifična operacija štitne žlezde
Operacija - Copyright Pixabay

U Nišu je urađena prva minimalno-invazivna operacija štitaste žlezde, nakon koje sam oporavak traje svega jedan dan, a rez na vratu je dva do tri centimetra. Kod ove metode po pravilu nema postoperativnog drena.

Hirurgija štitaste žlezde je tokom proteklog veka prelazila put od vrlo opasne hirurške intervenicije praćene nizom velikih komplikacija do operacije koja je sasvim bezbedna i terapijski efikasna. Na Klinici za endokrinu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš, tim lekara predvođen dr Miodragom Đorđevićem, obavio je nedavno minimalno invazivnu operaciju štitaste žlezde - tireoidektomiju. A kao rezultat sveukupnog trenda razvoja minimalno invazivnih hirurških tehnika.

- Profesor Aleksandar Karanikolić i ja bili smo u Štutgartu na edukaciji kod prof. Andreasa Zielkea. Nakon toga uradili smo ovde prvu operaciju - kaže za 24sedam dr Đorđević. 


Ustupljene fotografije/UKC Niš
Tim hirurga koji su obavili operaciju

Kao i kod svih drugih, i kod tireoidektomije, prednosti minimalno invazivnog postupka u odnosu na standardnu hirušku proceduru su višestruki, od veličine samog reza, do oporavka. 

- Dužina hospitalizacije nakon minimalno invazivne tireoidektomije je značajno kraća u odnosu na klasičnu operaciju štitaste žlezde, što značajno doprinosi sveukupnom oporavku pacijenta, a na taj način i troškovi lečenja se umanjuju. Kod klasične operacije period boravka u bolnici nakon intervencije je 3 do 4 dana, a pacijentkinja koju smo operisali minimalno invazivnom metodom, otpuštena je iz bolnice dan nakon intervencije, bez drenaže, u dobrom opštem stanju, hemodinamski stabilna. Primena ove metode u odnosu na klasičnu operaciju dovodi i do smanjenja subjektivnog osećaja postoperativnog bola nakon intervencije. Ne treba zanemariti i zadovoljstva pacijenta sa izgledom ožiljka koji je kod ove metode veličine svega dva centimetra – objasnio je dr Đorđević.

Ustupljene fotografije/UKC Niš
Minimalan rez nakon operacije štitne žlezde

Hirurško lečenje bolesti štitaste žlezde predstavlja jednu od najčešće izvođenih operacija u endokrinoj hirurgiji.

Na Klinici za endokrinu hirurgiju UKC Niš, lekari godišnje obave između 100-120 operacija štitaste žlezde odnosno tireoidektomija.

Osim Beograda, Niš je jedini u Srbiji koji je uveo ovu metodu što je još jedan od pokazatelja da se čini sve kako bi se pacijentima koji gravitiraju UKC Niš, kroz najsavremenije medicinske metode pružio maksimum u lečenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike