Bravo za niške hirurge! Besplatno će raditi vikendom da smanje liste čekanja: Žele da se oduže otadžbini što je ulagala u njihovo školovanje

13.12.2022

07:10

1

Autor: Maja Kostić

Ideja je spontano potekla od 34 lekara kolegijuma Klinike za kardiohirurgiju

Bravo za niške hirurge! Besplatno će raditi vikendom da smanje liste čekanja: Žele da se oduže otadžbini što je ulagala u njihovo školovanje
Hirurgija UKC Niš - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Da bi smanjili ili potpuno ukinuli liste čekanje, lekari Klinike za kardiohirurgiju u Nišu odlučili su da od 1. januara operacije obavljaju i vikendom. Za prekovremeni rad nisu zatražili ni dinar dodatne zarade, jer im je cilj da pacijenti ne čakuju toliko dugo na operacije.

“Ideja je potpuno spontana i potekla je isključivo od strane struke, od nas 34 lekara kolegijuma Klinike za kardiohirurgiju, iz prostog razloga jer koliko god se mi trudili i radili, vrlo često i u popodnevnim satima i dežurstvima, lista čekanja od tih nekih 130 pacijenata ne jenjava. Da bismo našim pacijentima dali šansu za život, jer na tim listama čekanja ljudi i umiru, mi smo došli na ideju da i vikendima smanjimo tu listu čekanja tako što ćemo raditi više, da svim pacijentima pružimo istu šansu da prežive”, kaže za “24sdeam” doktor Milan Lazarević, pomoćnik direktora Klinike za kardiohirurgiju i transplantaciju UKC Niš. 

24sedam/Maja Kostić
Dr Milan Lazarević

Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš prošle godine operisano je 223 kardiohirurskih i 105 vaskularnih bolesnika – ukupno 328. Do danas je urađeno 290 kardiohirurskih i 170 vaskularnih operacija – ukupno 460. Do kraja godine biće urađeno više od 500 operacija što je povećanje broja operacija od blizu 60 odsto u odnosu na lane.

„Od samog broja operacija važniji je kvalitet rada – od ukupno 290 kardiohirurskih pacijenata umro je samo jedan pacijent, što čini stopu smrtnosti od neverovatnih 0.34%“, kaže Prof. dr Dragan Milić, direktor kardiohirurgije UKC Niš.

Prema njegovim rečima na listi čekanja za kardiohirurške operacije je trenutno oko 130 bolesnika što je lista čekanja od oko tri meseca.  Lista čekanja za vaskularne operacije ne postoji, a pacijenti koji su čekali operaciju vena biće svi operisani do kraja godine.

On podržava mlađe kolege predvođene doc dr Milanom Lazarevićem da od Nove godine ova klinika radi i subotom i nedeljom kardiohirurške procedure kako bi se u potpunosti eliminisale liste čekanja i to bez finansijske nadoknade.

24sedam/Maja Kostić
Dr Dragan Milić

„Na ovaj način želja im je da pre svega pomognu našim pacijentima koji čekaju operativno lečenje kako bi bili operisani što pre i na vreme jer na kardiohirurskim listama bolesnici umiru čekajući operativni zahvat. Žele da se na ovaj način oduže i otadžbini koja je ulagala u njihovo obrazovanje“, kaže Milić.

Ponosan na svoje mlađe kolege koje ovim činom dostojnim lekarskog poziva pokazuju da finansijska strana nije važnija od one humane u njihovim životima, dodaje Milić.

Jedina molba prema nadležnim institucijama (UKC Niš, RFZO, Ministarstvo zdravlja) je da nam se ovaj vanredni rad vikendom odobri i da se obezbedi neophodni materijal za rad. Ove godine ovi lekari, kako tvrde imali su  probleme u redovnom snabdevanju potrošnim materijalom (mehaničke valvule, graftovi, savni materijal, reagensi za laboratoriju…).

„Pozivamo i ostale naše kolege i klinike kako u UKC Niš tako i u Srbiji koji imaju liste čekanja da nam se pridruže u ovoj inicijativi kako bi svi zajedno pokazali da je lekarima i medicinskom osoblju u Srbiji humanost i pomoć bližnjem najvažnija“, poručuje Milić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike