Odrasli smo u "fićinom" kombiju, tata nas je u njemu svuda vozio: Braća Trmčić danas imaju nekoliko očuvanih čuvenih oldtajmera (FOTO)

23.12.2022

10:45

0

Gde god da odu, pitaju - ima li ovde neki "fića"

Odrasli smo u "fićinom" kombiju, tata nas je u njemu svuda vozio: Braća Trmčić danas imaju nekoliko očuvanih čuvenih oldtajmera (FOTO)
Copyright RINA

Mnogo je automobila, ali samo jedan je "fića". I dok se drugi četvorotočkaši voze, popularni "Fijatov" model iskreno se voli. 

Ovo će vam reći svi ljubitelji ovog malog automobila koji je svojevremeno bio ponos bivše Jugoslavije. Proizveden u Kragujevcu, bio je omiljeno prevozno sredstvo mnogih porodica, a  braća Njegoš i Budimir Trmčić iz sela Ježevica kod Čačka od malih nogu zaljubljeni su u "fiću", i zato se retki primerci mogu videti u njihovoj garaži.

- Odrasli smo u "fićinom" kombiju, tata nas je svuda vozio, igrali smo se u njemu, i to je naša najlepša uspomena iz detinjstva. Tako se i rodila iskrena ljubav prema tim automobilima. Kombi je tata prodao, a kod nas je ostala velika žal. Čim smo stasali, poželeli smo da imamo svog "fiću". Volimo što su jednostavni, dobro napravljeni, lako se popravljaju i sređuju. Mehanika je čudo - počinje Njegoš svoju priču za RINU.

Dugo su tragali, ali "fiću" niko prodavao nije. Vozio ga je još uvek samo poneki penzioner, a ostali su otišli u staro gvožđe pre nego što su Trmčići uspeli da dođu do njih. Međutim, da ko čeka, taj i dočeka, pokazalo se i u njihovom slučaju, jer  je u selu Adrane na njih čekao pravi vremešni lepotan.

 

- Mislili smo da je pred propadanjem, ali kad smo došli videli smo da je "fića" u odličnom, čak i voznom stanju. Deda u čijem vlasništvu je bio kupio ga je 1977. godine i on je bio jedini vlasnik. "Fiću" je čuvao kao oči u glavi, nije ga vozio po kiši, a nikog nije hteo da vozi ni pozadi. Mi smo ga dovezli kući, ispolirali, i  kod nas zauzima posebno mesto. Isto ga pazimo kao i taj deda, ne izvozimo ga  po kiši, jer ne želimo da njegov trud koji je trajao preko četiri decenije bude uzaludan - kaže ovaj ljubitelj "fića" iz Ježevice.

Nakon te prve, kako kaže Njegoš, potraga je krenula nabolje, pa su ubrzo nabavili i ostale automobile koji se sada nalaze u njihovom domaćinstvu.

- Gde god odemo, pitamo da li ima neki "fića". Drugog smo slučajno pronašli u Zrenjaninu, a onda smo uspeli da kupimo i četiri "fiće" u jednom selu kod Vladičinog Hana, nije nam bilo teško da odemo do tamo. Naša potraga se nastavlja, iako se supruge malo bune zbog toliko "fića" u dvorištu, ali mi ne odustajemo od našeg hobija - rekao je kroz osmeh Njegoš.

"Fiće" iz doma Trmčića često idu na brojne „fićijade“ koje se održavaju širom Srbije, međutim, ako je kišan dan, automobili se ne izvoze – da ne pokisnu. Eto, tolika je ljubav ovih Čačana prema malom automobilu iz bivše Juge.

Bonus video  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike