24SEDAM KRALJEVO Susret sa automobilima koji imaju dušu – revija oldtajmera na kraljevačkom Trgu srpskih ratnika

02.08.2022

10:43

0

Autor: 24sedam

Kako oldtajmeri vole da kažu, to su automobili koji su „imali dušu“ – bez kompjutera, bez suvišnih delova, ništa im nije nedostajalo, ništa nije bilo suvišno

24SEDAM KRALJEVO Susret sa automobilima koji imaju dušu – revija oldtajmera na kraljevačkom Trgu srpskih ratnika
viber_image_2022-08-01_20-07-36-974 - Copyright Grad Kraljevo

Prošlovekovni, ali dobro očuvani i za izložbu doterani automobili – mercedes – iz 1928. godine, sitroen, ostin, spaček, opel, buba, fijat 750 – popularnije fića – i domaće i italijanske proizvodnje, zastava 101, tristać, ali i saab, ford konzul, pežo 504, američki mustang, korveta, tojota korola… mamili su znatiželjne Kraljevčane, i mlade i stare, na centralnom gradskom trgu u nedeljno popodne poslednjeg julskog dana.

Zahvaljujući Oldtajmer klubu Vrnjačka Banja, i ove godine neobična povorka najrazličitijih vozila, koja je ukrasila Trg srpskih ratnika, privukla je zaljubljenike u stare automobile – one koji ih se sećaju iz mlađih dana, ali i one koji se prvi put susreću sa ovakvim četvorotočkašima, od kojih su neki bili i poslednja serija proizvodnje.

Kako oldtajmeri vole da kažu, to su automobili koji su „imali dušu“ – bez kompjutera, bez suvišnih delova, ništa im nije nedostajalo, ništa nije bilo suvišno.

Izložba starih automobila u našem gradu bila je deo trodnevnog – Šesnaestog međunarodnog relija oldtajmera Vraneši – Vrnjačka Banja – Kraljevo 2022, u organizaciji Oldtajmer kluba Vrnjačka Banja. Ove godine, pred Kraljevčanima i gostima grada, predstavilo se osamdesetak automobila, ali znatno više izlagača – oko 200, budući da vozači automobila nisu došli sami, već porodično.

Učesnike defilea odnosno izložbe u našem gradu, klubove i pojedince koji su učestvovali u reliju, iz brojnih gradova naše zemlje, ali i iz zemalja bivše Jugoslavije i iz inostranstva, kao i organizatore, pozdravio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić. Obrativši se onima koji su došli iz Subotice, Sombora, Vranja i drugih srpskih gradova i opština, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bugarske… zahvalio je što su, kako je rekao, „ulepšali dan svim Kraljevčanima i gostima Kraljeva, koji su mogli da uživaju u starovremenskim automobilima starim 30, 35, 40, pa i 70 godina“.

„Naredne godine ćemo sa ljubiteljima oldtajmera ponovo organizovati ovu izložbu. Verujem da će biti još posećenija i sa još više starih automobila“, poručio je gradonačelnik Kraljeva, koji je, zajedno sa organizatorima,  klubovima učesnicima uručio pehare odnosno medalje i zahvalnice zaslužnim pojedincima, prijateljima Oldtajmer kluba Vrnjačka Banja.

Među gostima, prijateljima, učesnicima relija, bili su i članovi Oldtajmer kluba Mostar, koje sa Oldtajmer klubom Vrnjačka Banja povezuje i potpisana Povelja o bratimljenju. Predvođeni predsednikom Zdravkom Vidovićem, Mostarci su na reliju imali deset posada automobila.

Predsednik Oldtajmer kluba Vrnjačka Banja Goran Barlov zahvalio je Gradu Kraljevu i gradonačelniku Terziću na predusretljivosti i pomoći pri organizovanju predstavljanja na centralnom gradskom trgu. Kako je istakao, veoma im znači da imaju podršku domaćina, kao i da znaju da i u narednim godinama imaju saradnika koji želi da manifestacija raste i privlači sve više i učesnika i posetilaca.

Šesnaesti Međunarodni reli starih automobila, popularnih oldtajmera, započeo je 29. jula u Vrnjačkoj Banji, na Promenadi, potom se narednog dana preselio u obližnje selo Vraneše, tokom sabora povodom krsne slave sela Ognjene Marije, da bi se, 31. jula, završio u našem gradu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Kraljeva koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike