Ulični prodavci prodaju pirotehniku deci, iako je zabranjeno: Sve češće dolaze kod lekara sa spaljenim ustima, a neki i bez prstiju

21.12.2022

07:20

0

Zbog "igranja" sa petardama mališani sve češće ostanu sa spaljenim ustima, a poneki i bez prstiju

Ulični prodavci prodaju pirotehniku deci, iako je zabranjeno: Sve češće dolaze kod lekara sa spaljenim ustima, a neki i bez prstiju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ulični prodavci pirotehnike već su se pojavili na ulicama, a komunalna policija u Beogradu najavila je pojačane kontrole.

Verovatno se isto očekuje i po drugim gradovima Srbije, ali mnogo veći problem stvara to što ilegalni prodavci pirotehniku prodaju čak i deci. 

Za razliku od legalnih radnji gde je, prema Zakonu o zaštiti potrošača, zabranjena prodaja pirotehnike maloletnicima.

Petarde najopasnija "igračka"

Pedijatar Saša Milićević kaže da kod dece postoje veoma opasne "igre", naročito sa petardama, zbog kojih su mališani čak ostajali bez delova tela!

- Jedno vreme je bilo moderno da se petarda drži u ustima, poput cigarete, pa da se izvadi tik pre neko što eksplodira. Zbog toga sam viđao puno mališana sa opekotinama usana i sluznice usne duplje - objašnjava pedijatar.

Milićević dodaje da postoji još jedan opasan trend, a to je bacanje upaljenih petardi u kapuljaču vršnjaka.

Profimedia
Deca nisu svesna opasnosti od petardi

- Zbog toga se puno puta desilo oštećenje sluha, a sećam se jednog pacijenta sa dijabetesom kojem je naglo skočio šećer u krvi od straha. Ako pukne blizu lica, može da se desi i oštećenje vida. Ako osoba ima slušni aparat i pukne petarda u kapuljači, on može da se ošteti. Takođe, ovako nešto ostavlja i jak psihološki efekat na decu - kaže Milićević.

Nažalost, ove "igre" su sve opasnije.

- Ranije je bilo popularno da se drži u ruci što duže, a danas kao cigereta u ustima, pa da se u poslednjem momentu izbaci pred pucanje. Deca to rade iz zabave i želje da se istaknu u društvu. To rade i svojim drugarima - kaže on i dodaje da tu ne postoji namera da neko bude povređen, već oni smatraju da je to zabavno.

I devojčice sve češće imaju povrede od petardi

Zanimljivo je, kako kaže pedijatar, da u u ovim opasnim igrama podjednako učestvuju devojčice i dečaci, iako je nekada to bila "rezervisano" za dečake.

- Prema mom iskustvu su se izjednačili. I devojčice se povređuju dosta često jer drže u ustima petardu da bi se dokazale. Kada se nešto loše desi, onda tek shvate koliko je to opasno. To nije igra. Imali smo i pacijenta kome je otkinut kažiprst zbog petarde i ostao je tog prsta - kaže Milić.

Najgore od svega je što roditelji teško mogu da utiču na ovakvo ponašanje.

- Jako teško roditelji to mogu da promene. Mogu razgovorom ili primerom da im kažu da može da se desi nešto. Time se obično bave deca u pubertetu kada roditelji imaju najmanji uticaj na njih. Ali im, ipak, treba reći da mogu da nastanu vrlo teška oštećena, čak i trajna - rekao je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike