"Potpuno nesvesno ubijamo životinje" - Organizacija Animal Rescue uputila apel građanima: Nemojte bacati petarde za praznike

14.12.2022

09:52

0

Autor: 24sedam

Organizacija svake godine apeluje na svest građana u ovim situacijama kroz akciju "Tvoja petarda, moj život"

"Potpuno nesvesno ubijamo životinje" - Organizacija Animal Rescue uputila apel građanima: Nemojte bacati petarde za praznike
petarde/ilustracija - Copyright Profimedia

Najavljena rafalnom paljbom petardi užurbano stiže 2023. godina. Nije neuobičajeno da se sve zimske radosti i veselja završe upravo bukom tog tipa. Osim što buka smeta bebama, maloj deci i starijim sugrađanima, velike traume izaziva i životinjama. One ne shvataju šta se oko njih dešava, pa doživljavaju izuzetno veliki stres, a zbog toga neretko beže.

- Dolazi vreme praznika koji dugo traju, poznato je da tradicionalno slavimo uz pirotehniku što je veoma opasno, ne samo za ljude nego i za životinje. Najugroženiji su psi, koji se veoma plaše petardi. Neretko kod njih dolazi do srčanog zastoja sa smrtnim posledicama - kaže član organizacije Animal Rescue Serbia Aleksandar Gavrić i dodaje da i drugi kućni ljubimci pate zbog upotrebe pirotehničkih sredstava.

- Često se dešava da se mačke zavuku negde ili piobegnu, pa ih nema danima zbog straha od naglih praskova. Ptice takođe stradaju, ne samo u ovo doba nego i leti zbog vatrometa. Mi potpuno nesvesno slaveći nešto ubijamo životinje.

Istakao je akciju kojom se svake godine apeluje na svest građana u ovim situacijama.

- Svake godine apelujemo i imamo akciju "Tvoja petarda, moj život": Državni organi treba da suzbiju tu pojavu na najmanju moguću meru, ali građani su najvažniji i mi utičemo na njihovu svest, istakao je Gavrić za Kurir.

Inače, prepoznatljive žute majice koje su spasavale preko 5000 životinja iz bunara, šahti i sa krovova, nažalost, više nećete viđati. Naime, organizacija "Animal rescue Serbia" koja se dosad bavila zaštitom životinja, izdala je tužno saopštenje u kom navodi da to više nije u mogućnosti da radi. Kao razlog navedeni su teških finansijske okolnosti u kojima se našla.

Oglasila se veterina

Kako bismo čuli šta kažu iz JKP "Veterine Beograd" o ovom slučaju, poslali smo im pitanja, koja se odnose na dalje korake u vezi sa radom "Animal rescue Serbia" organizacije, kao i saradnji i funkcionisanju ranijih godina.

- Sarađivali smo i sarađujemo sa udruženjem "Animal Rescue" u svakom trenutku svih ovih godina, u okviru svojih nadležnosti, zbrinjavajaći životinje sa javnih površina grada Beograda u skladu sa Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji Grada Beograda i  Odlukom o obavljanju delatnosti zoohigijene na teritorija Grada Beograda - rečeno je za 24sedam iz "Veterine Beograd".

Oni su u dostavljenom odgovoru naveli i da "sem sa pomenutim udruženjem sarađuju i sa ostalim organizacijama koje se na bilo koji način bave životinjama".

- Što se tiče finansiranja rada drugih organizacija mi to nismo u mogućnosti da radimo s obzirom da smo javno komunalno preduzeće osnovano od strane grada Beograda - zaključili su iz "Veterine" za naš portal.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike