Veliko otkriće u Turskoj! Pronađena grobnica Svetog Nikole! Traga se za kostima ispod crkve (FOTO)

19.10.2022

08:10

0

Autor: J. S. J.

Ovo otkriće potkrepljuje i tvrdnja da je Sveti Nikola živeo i umro u Turskoj

Veliko otkriće u Turskoj! Pronađena grobnica Svetog Nikole! Traga se za kostima ispod crkve (FOTO)
sveti nikola profimedia-0707021520 - Copyright Profimedia

Grobnica Svetog Nikole, otkrivena je nakon što su arheolozi otkrili ostatke drevne crkve u Turskoj koja je bila potopljena porastom nivoa mora u Mediteranu tokom srednjeg veka.

Sveta figura, koja je živela između 270. i 343. godine nove ere, najpoznatija je po tome što je davao novac siromašnima, a posebno po priči o tome kako je tri devojke poklonio vrećama zlata da ih spase od prostitucije.

Još jedna crkva podignuta je na vrhu drevne bazilike da bi zaštitila svečev grob, ali tek nedavno su arheolozi otkrili mozaik i kameni pod sa prethodnog svetilišta ispod današnjeg svetilišta koji ih je doveo do poslednjeg počivališta Svetog Nikole. .

Ovo otkriće potkrepljuje i tvrdnja da je Sveti Nikola živeo i umro u Turskoj.

Profimedia
 

 

Vizantijska crkva podignuta na drevnim temeljima bila je bogomolja pravoslavnih hrišćana između 5. i 12. veka i okružena je statuama Svetog Nikole.

Takođe je dodata na listu svetske baštine Uneska 1982. godine.

Wikipedia
 

 

Veruje se da su drevnu crkvu prvi put otkrili 2017. istraživači koji su sproveli elektronska istraživanja ispod crkve Svetog Nikole, koja su otkrila praznine između poda i zemlje.

Tim je najavio da su možda pronašli grob Svetog Nikole, ali i dalje rade na pažljivom uklanjanju poda sa vizantijske crkve kako se ne bi oštetili.

Profimedia
 

 

Osman Eravsar, šef pokrajinskog odbora za očuvanje kulturnog nasleđa u Antaliji, izjavio je za novinsku agenciju Demiroren prošle nedelje: „Prva crkva je potopljena sa porastom Sredozemnog mora, a nekoliko vekova kasnije, nova crkva je podignuta iznad.

-Sada smo stigli do ostataka prve crkve i poda na koji je kročio Sveti Nikola - primetio je on. „Otkopana je pločica poda prve crkve po kojoj je hodao Sveti Nikola.“

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike