Ako u kući nema muškaraca, da li žena sme da preuzme krsnu slavu? Etnolog rešio dilemu!

13.12.2022

13:17

0

Sveti Sabor ustoličio je mogućnost da udovica, posle smrti muža, dok god je moćna može da održava slavu

Ako u kući nema muškaraca, da li žena sme da preuzme krsnu slavu? Etnolog rešio dilemu!
slava - Copyright Profimedia

Sveti arhijerejski sabor je, 1985. godine, doneo i jednu odluku, da "kad se sin odvoji u posebno domaćinstvo, pogotovo kad se oženi, dužan je da proslavlja krsno ime, bez obzira na to što ga otac slavi u starom domu“.

Iz ove odluke je sasvim jasno da, ako otac preda sinu krsnu slavu i sin počne da je slavi u svom stanu, otac i dalje nastavlja da slavi krsnu slavu u starom domu, međutim, šta se dešava kada u kući nema potomaka ili ima samo ženskih potomaka objasnila je etnolog Jasna Jojić.

Ona je istakla da bez obzira što crkva govori samo o muškarcima, žena može da nasledi slavu.

- Naravno da žena može da nasledi slavu. Crkva govori o očevima i sinovima, ali slava potiče pre hrišćanstva na ovim prostorima i da su stari Sloveni slavili slavu i pre nego što su se pokrstili u IX, X i XI veku. Samim tim žene i dan danas predstavljaju okosnicu svake slave, najangažovanije su u pripremi - objašnjava Jasna Jojić.

Etnolog podseća na odluku SPC kojom je ova mogućnost i ozvaničena.

- Mislim da je od neke 1985. ili 1986. godine sveti Sabor ustoličio mogućnost da udovica, posle smrti muža, dok god je moćna može da održava slavu, kao i da sin može da preuzme slavu za života roditelja. Tako se mala crkva održava u svakom domu, a najbitnije je da se svetac proslavlja i obeležava.

Jojić pojašnjava da ovakvih primera ima svuda po Srbiji.

- Mislim da ima dosta žena koje su ostale udovice, a nemaju sinove koje održavaju slavu. To je sasvim normalno ako znamo da je nekad vladao matrijarhat i da su žene uvek vršile obrede i obeležavale rituale i radile sve one običaje koje bi dovele do boljitka porodice - rekla je Jojić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike