U Gadžinom Hanu varioci iz Senegala, u Aleksincu građevinci iz Ekvatorijalne Gvineje: Otkrili nam zbog čega dolaze baš u Srbiju! (FOTO)

11.12.2022

20:00

0

Autor: Maja Kostić

Bravare, zavarivače, metalostrugare je gotovo nemoguće naći na tržištu rada. Zbog toga na jugu Srbije sve češće radna snaga stiže čak iz daleke Afrike

U Gadžinom Hanu varioci iz Senegala, u Aleksincu građevinci iz Ekvatorijalne Gvineje: Otkrili nam zbog čega dolaze baš u Srbiju! (FOTO)
Radnici iz Afrike - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Braća Muhamed i Elhađi iz Senegala posao su pronašli na drugom kontinentu - u Gadžinom Hanu kod Niša. Kažu da su u svojoj zemlji zarađivali solidno, ali da su uslovi rada u Srbiji mnogo bolji. 

- Ovde sam došao da radim, zadovoljan sam i poslom i dobro sam plaćen. O Srbiji ništa nisam znao dok nisam došao ovde. Ovo nije velika fabrika, ali su svi ovde prijatni – priča za 24sedam Elhađi. 

On je sa bratom Muhamedom već nekoliko nedelja u Srbiji. Zahvalni su, kažu, što su ovde dobili posao

Dušan Mihajlović, preduzetnik iz Gadžinog Hana kaže da zbog prirode proizvodnje imaju stalno otvorene opcije za zapošljavanja bravara i zavarivača. 

24sedam/Maja Kostić
Radnici iz Afrike na jugu Srbije

Muhamed i Elhađi imaju radnu dozvolu na šest meseci koja im može biti produžena još toliko. Obezbedili su im smeštaj, hranu i prevoz do posla i solidnu zaradu, kako tvrde poslodavci.

- Neki naši poslovni partneri iz Beograda već upošljavaju Senegalce i na njihovu preporuku odlučili smo i mi da ih angažujemo. Ispoštovali smo celu proceduru oko njihovog boravka i radnog angažovanja u Srbiji. Ukoliko se pokažu kao dobri radnici otvoriće put i za ostale sunarodnike - kaže Dušan i ističe da je u metalskoj industriji sve prisutniji problem nedostatka radne snage pogotovo neke uske specijalnosti kao što su zavarivači.

24sedam/Maja Kostić
 

Pored njih koji su prešli na drugi kontinent zbog posla, u Aleksinac su, trbuhom za kruhom, iz Ekvatorijalne Gvineje doputovali radnici koji trenutno rade na uređenju auto-puta, ali se spominje da će raditi i neke zgrade u samom Aleksincu. 

24sedam/Maja Kostić
 

Kažu da se ovde jako dobro zarađuje jer nema dovoljno majstora i radnika. Srpski majstori koji su ostali, podigli su enormno cene rada, pa tako navode primer građevinaca koji za podizanje krova na kući od 200 kvadrata uzimaju od tri do pet hiljada evra.

24sedam/Maja Kostić
 

A  mesečno mogu da urade dva do tri krova, pritom ne ulažući ništa u materijal. Dok su radnici iz Azije i Afrike zadovoljni i sa hiljadu evra za isti taj posao.

Praksa ovih radnika iz Afrike i Azije je da uvek idu u zemlje gde je manjak stručne radne snage, a cene nadnica solidne.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike