Nemačka otvara vrata stranim radnicima: Novi zahtevi i pravila, lakše do posla

01.12.2022

10:28

0

Vlada Nemačke je u sredu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi iz država izvan Evropske unije

Nemačka otvara vrata stranim radnicima: Novi zahtevi i pravila, lakše do posla
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prema okvirnom nacrtu plana koji je Vlada Nemačke predstavila, stranci više neće biti ograničeni radom samo u struci, pa će, na primer, mehaničar moći da se zaposli kao magacioner, ili policajac kao kelner.

Nemačka privreda godinama ne uspeva da privuče dovoljno kvalifikovanih radnika, a taj problem će se odlaskom generacije bejbi-bumera u penziju uskoro zaoštriti. Upravo zbog toga, Nemačka je znatno ublažila politiku "puštanja" stranaca na svoje tržište rada.

Tako će, na primer, pri razmatranju zahteva za radnu vizu, na težini dobiti iskustvo, a prevod kvalifikacija na nemačke će izgubiti na značaju za ulazak u Nemačku. Plan uključuje i inovativni sistem bodovanja radnika iz trećih zemalja, uključujući i države Zapadnog Balkana, pišu nemački mediji.

Ministri su se dogovorili oko osnovnih načela, da "kriterijumi mogu biti kvalifikacije, znanje jezika, radno iskustvo, rodbinske veze sa Nemačkom i starost".

Pitanje bodovanja maglovitih kategorija poznavanje jezika i rodbinske veze tek dolazi na dnevni red rasprave u trostranoj koaliciji kancelara Olafa Šolca. Po svemu sudeći, službe za strance će povoljnije odmeravati sposobnost integracije uz prethodne boravke u Nemačkoj, rad za nemačkog poslodavca, ali i ako kandidat ima rođake u Nemačkoj. Nacrt još ne definiše kakav status ti rođaci treba da imaju, na primer da li su zaposleni.

Jednostavnije useljenje je deo planirane reforme zakona o azilu i migraciji koju ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer želi da pokrene do kraja godine. Bundestag u petak treba da glasa o takozvanoj prilici na pravo boravka, odnosno o otvaranju perspektive ostanka dobro integrisanim strancima koji dugo žive u Nemačkoj bez sigurnog statusa.

Počev od 31. oktobra 2022. godine, svako ko je u zemlji živeo barem pet godina i nije počinio krivično delo, trebalo bi da dobije rok od 18 meseci da ispuni uslove za dugoročni boravak, a to uključuje poznavanje jezika i sopstvena sredstva za život.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: B92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike