Vest za maturante: Od prvog decembra kreće prijava predmeta koji će učenici polagati na kraju osmog razreda

29.11.2022

10:32

0

Na probnom testu održanom u junu, sadašnji osmaci koji su tada bili sedmi razred najčešće su birali biologiju, geografiju, hemiju, istoriju, a najređe fiziku

Vest za maturante: Od prvog decembra kreće prijava predmeta koji će učenici polagati na kraju osmog razreda
Đaci - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Učenici koji ove godine završavaju osnovnu školu, kao i polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih izjašnjavaće se do 30. decembra o tome koji će test raditi kao treći na završnom ispitu, odnosno maloj maturi.

Ipak, iz Ministarstva prosvete najavili su da će maturantima izaći u susret, pa će ukoliko se predomisle odluku moći da promene do 1. februara, kada se definitivno zaključuje "lista želja".

Odluku koji predmet su izabrali đaci saopštavaju razrednom starešini.

Kalkulacije

Iako je prijavljivanje na samom pragu, osmaci su još neodlučni, a retki su oni koji su se već čvrsto odlučili za neki predmet.

- Polagaću geografiju - rekao je osmak iz jedne beogradske osnovne škole za Novosti.

Tanjug/Rade Prelić
 

- Išao sam na takmičenja i dobro znam taj predmet, moraću malo da ponovim gradivo iz petog i šestog razreda, ali s tim neće biti problema.

Neki maturanti su nam rekli i da kalkulišu tako što biraju neki od dva predmeta - hemiju ili fiziku - koji se ne uče sve četiri godine, pa će imati manje gradiva da ponavaljuju.

- Međutim, ova dva predmeta su teška, iz hemije se za dve godine pređe mnogo gradiva, kao i iz fizike, koja se uči tri godine, tako da ni tu nema velikih olakšica - ističe jedna osmakinja.

Bodovanje na završnom ispitu

Promenom koncepta polaganja, menja se i način bodovanja završnog testa.

Naime, učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

Iz škole đak može doneti maksimalnih 60 bodova, i to ako je na kraju godine imao zaključene sve petice od šestog do osmog razreda.

Završni test na kraju osnovne škole polaže se rešavanjem tri testa iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i testa iz prirodnih ili društvenih nauka po izboru učenika iz nastavnih predmeta Biologija, Geografije, Istorije, Fizike i Hemije.

Savet Ministarstva

Kako bi se lakše prebrodile ove dileme, iz Ministarstva prosvete savetuju roditelje i učenike da urade kombinovane testove od poslednjih pet godina i da onda sagledaju iz kog predmeta su ostvarili najbolje rezultate, pišu Novosti.

Na probnom testu održanom u junu, sadašnji osmaci koji su tada bili sedmi razred najčešće su birali biologiju, geografiju, hemiju, istoriju, a najređe fiziku. Rezultati su, međutim, bili obrnuti - najbolji su bili baš iz fizike, pa onda iz istorije, geografije, hemije, a najlošiji iz biologije.

Profimedia
 

U beogradskoj osnovnoj školi "Pavle Savić" na probnom ispitu prošle godine najviše dece prijavilo se za biologiju. Direktor škole Milan Krstić navodi podatak da se od 215 tadašnjih sedmaka, njih 100 prijavilo za biologiju.

- Kada je reč o prijavljivanju za malu maturu, početkom drugog polugodišta znaćemo koliko se đaka prijavilo za koji predmet - rekao je Krstić, uz napomenu da su pripreme za malu maturu već počele.

I u OŠ "Olga Petrov" pripreme za završni ispit i upis u srednju školu su počele, a direktorka Merica Buj Bjelogrlić kaže da se održavaju sastanci, kako bi se roditelji obavestili o svim obavezama i mogućnostima u vezi sa upisom.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike