Danas je Sveti apostol Filip: Protrljajte tabane belim lukom i izgovorite ove moćne reči!

24.10.2023

06:54

0

Autor: 24sedam

Stradao je u 86. godini tako što su njega i Vartolomeja neznabošci razapeli na drvo

Danas je Sveti apostol Filip: Protrljajte tabane belim lukom i izgovorite ove moćne reči!
Sveti apostol Filip - Copyright Printscreen/pravoslavnacrkva.ch

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog apostola Filipa, praznik koji je u narodu poznat kao Božićne poklade. Praznik je poznat po tome što su na ovaj dan poklade pred Božićni post, koji se ponekad naziva Filipovim postom.

Sveti apostol Filip rodom iz Vitsaide kraj jezera Galilejskog. Revnosno je propovedao Jevanđelje u Aziji i u Grčkoj, u kojoj su Jevreji hteli da ga ubiju, ali ga je Bog spasao moćnim čudesima. Tako arhijerej jevrejski, koji se ustremi na Filipa da ga bije, odjednom oslepe i sav pocrni.

Stradao je u 86. godini tako što su njega i Vartolomeja neznabošci razapeli na drvo. Ljudi su potrčali da ih skinu ali uspeli su da spasu samo Vartolomeja, dok je Filip izdahnuo. Mošti Svetog Filipa prenete su kasnije u Rim.

Na ovaj dan prema narodnom verovanju, trebalo bi pripremiti bogatu večeru i veseliti se sa svojim ukućanima. Proslavi Božića prethodi veliki božićni post u trajanju od 40 dana, ali pre njega idu Božićne poklade odnosno gozbe. Upravo one obiluju različitim narodnim običajima.

Smatra se da su poklade dan za praštanje i veselje, pa se priređuju povorke maskiranih igrača, koje uz buku i svirku obilaze naselja i izvode  različite trikove. Na taj način se bore protiv zlih sila i veštica, za koje se veruje da imaju jači uticaj u vreme poklada.

Različiti običaji se vezuju za ovaj dan, što zavisi od kraja do kraja. Negde se posle večere zavezuju sve verige u kući, kore od pojedenih jaja bacaju u vatru, tabani trljaju belim lukom, a deci se pred spavanje oblače prevrnute pidžame i majice.

Prema narodnom verovanju, uveče bi trebalo tabane trljati belim lukom i izgovoriti sledeće reči: "Veštica kao konac, u mene zubi kao kolac."

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike