Sveti Mrata, sneg za vrata: Na današnji praznik ovaj običaj donosi blagostanje celoj porodici!

24.11.2023

06:55

0

Autor: J.J.

Svetog Stefana Dečanskog mnoge porodice u Srbiji slave kao krsnu slavu, u narodu poznatiju kao Mratindan

Sveti Mrata, sneg za vrata: Na današnji praznik ovaj običaj donosi blagostanje celoj porodici!
Stefan-Dečanski - Copyright Printscreen/YouTube/TVHram

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 24. novembra slave svetog mučenika Stefana Dečanskog. Mnoge porodice u Srbiji slave ovaj dan kao krsnu slavu, u narodu poznatiju kao Mratindan, jer se ovaj praznik slavi i kao Sveti Mrata.

Stefan Uroš III Nemanjić bio je sin kralja Milutina, i otac cara Dušana. Između dvojice silnika, oca koji je naredio da ga oslepe, a sin da ga udave u starosti, detinjstvo je proveo kao zatočenik na dvoru kana Nogaja. Te u mladosti oslepljen i poslat u zatvor u Carigradu. Tada mu se javio sveti Nikola i rekao da će mu vratiti vid. Kada je prošlo pet godina sveti Nikola čudotvorno je vratio vid oslepljenom kralju Stefanu, koji je odmah potom, u znak zahvalnosti, sagradio hram Visoke Dečane, jedan od najznamenitijih spomenika negdašnjeg srpskog blagočešća.

Svoj vek je proživeo kao pravednik i mučenik, te tako i skončao 24. novembra 1336. godine. Zajedno sa svetim Savom i knezom Lazarom čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod.

Sveti Mrata, sneg za vrata

Svetog Stefana Dečanskog mnoge porodice u Srbiji slave kao krsnu slavu, u narodu poznatiju kao Mratindan. Crkvenom odlukom na ovaj dan premeštena je slava posvećena srpskom kralju. Zavetni je dan svih koji boluju od očnih bolesti. Smatra se i zaštitnikom vukova.

Takođe, postoji i izreka: “Sveti Mrata, sneg za vrata”, kojom je označen početak zimskog i snežnog perioda godine.

Veruje se, da će ako na današnji dan domaćin preuzme poslove u kući na sebe, ukućanima krenuti nabolje. S druge strane, ako se domaćin ponaša razmaženo i zanoveta, godina će biti loša.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike