Porfirije: Sećanje na patrijarha Pavla je živo, njegove reči su i danas aktuelne po svojoj snazi i istinitosti

15.11.2023

17:30

0

Danas je tačno 14 godina otkako je Gospod prizvao u svoje naručje blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Pavla

Porfirije: Sećanje na patrijarha Pavla je živo, njegove reči su i danas aktuelne po svojoj snazi i istinitosti
Patrijarh Porfirije - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Patrijarh Porfirije danas je, povodom 14 godina od smrti patrijarha Pavla, istakao da je sećanje na njega živo ne samo među svim pravoslavnim hrišćanima, već i među mnogim ljudima koji su imali prilike da se sa njim susretnu i dođu u kontakt.

- Danas je tačno 14 godina otkako je Gospod prizvao u svoje naručje blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Pavla. Sećanje na patrijarha Pavla je živo među svim pravoslavnim hrišćanima, i ne samo među njima, nego i među mnogim ljudima koji su imali prilike da se sa njim susreću, da dođu u kontakt, da ga čuju - naveo je patrijarh Porfirije na svom nalogu na Instagramu.

On je naglasio da su reči patrijarha Pavla i danas aktuelne po svojoj snazi i istinitosti, kao i po istim onim izazovima i problemima sa kojima se suočava svaki pojedinac, ali i čitava zajednica i sav narod.

- Reči koje je blaženopočivši patrijarh Pavle izgovarao nisu bile domišljanja ljudska, nisu bila obična prazna ljudska filosofija ispunjena taštinom i gordošću, nego su njegove reči, bile skopčane sa njegovim životom, tj. on nije jedno govorio, a drugo činio. Drugim rečima, ono što je osećao, ono u šta je verovao - to je govorio - naveo je patrijarh Porfirije.

Ukazao je da su brojne vrline krasile ličnost partijarha Pavla, ali da je ono što je na okupu držalo te vrline, ono što ga je činilo da podvig koji je započeo i završi i dovede do cilja, "jeste upravo smirenje, jeste skromnost".

- Vječnaja pamjat! Ako je Bog sa tobom - čega se bojiš, ako nije - čemu se nadaš - poručio je srpski patrijarh.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike