Pobeda vere nad tiranijom u Solunskoj areni! Danas slavimo svetog mučenika Nestora!

09.11.2023

06:46

0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Nestora, učenika Svetog Dimitrija, čiji smo dan slavili juče

Pobeda vere nad tiranijom u Solunskoj areni! Danas slavimo svetog mučenika Nestora!
Sveti Nestor - Copyright Printscreen / Youtube / TV Hram

U drevnom Solunu, u senci stradanja svetog Dimitrija Mirotočivog, priča o mladiću Nestoru, učeniku vere od samog svetog Dimitrija, ne prestaje da odjekuje kroz vekove kao simbol neustrašivosti i pravednosti.

U vreme kad je hristoborni car Maksimijan priređivao razne igre kako bi zabavljao narod, pojavio se izazivač po imenu Lije, gladijator nemerljive snage i gorostasa stasa. Njegovo krvolokstvo bilo je izvor zabave idolopokloničkom caru i njegovom neznabožačkom narodu.

Usred ove morbidne razonode, gde bi poraženi borci bili bačeni na šiljke postavljene ispod posebno izgrađene terase, krvarila su i mnoga hrišćanska tela, izvedena na prisilni megdan sa zloglasnim Lijem.

No, srce mladog Nestora se ispunilo tugom i revnošću pri gledanju ovih strahota. Odlučio je da se suoči s Lijem, nakon što je dobio blagoslov od svetog Dimitrija u tamnici, koji mu je prorečenjem nagovestio kako će pobediti, ali i podneti mučeništvo za Hrista.

Pod budnim okom cara i naroda, Nestor izaziva i pobedi Lija, uzvikujući „Bože Dimitrijev, pomozi mi!” i time pokazuje da vera i pravda pobeđuju zlo. „Veliki je Bog Dimitrijev!” odjekivalo je među narodom, dok se car stideo i žalio za svojim ljubimcem.

Car Maksimijan, izgubivši ljubimca i obraz pred narodom, pognut ljutnjom i sramotom, naređuje da se Nestor pogubi mačem, a sveti Dimitrije izbode kopljima. Tako završava zemaljski put hrabrog hrišćanskog junaka, svetog mučenika Nestora, 306. godine, ali njegova priča živi kao večni podsetnik na snagu vere i žrtvu za istinske vrednosti.


Običaji i narodna verovanja

U pojedinim delovima Srbije na ovaj dan ne otvaraju ambare i ne diraju koš sa žitom da ne bi miševi zatirali useve.

Legenda iz Podrinja kaže da su Stojanu Deviću Turci iz Doboja oteli najstariju kćer, lepoticu. Nesrećni otac krenuo je peške za njima u poteru, ali nije mogao da ih stigne. Oprhvan tugom, nastavio je da ide putem, kada se pred njim našao čovek u crnoj rizi (monaškoj mantiji) na belom konju.

Stojan ga je bogobojažljivo pozdravio, a ovaj, skidajući kapuljaču, upita Stojana šta ga muči. Stojan mu je ispričao šta se dogodilo, a neznanac ga je pozvao da uzjaše istog konja iza njega.

Njih dvojica su tada poletela zajedno uvis i u trenu prestigli Turke. Kad su Turci videli nebeskog konja, pali su tresnuvši glavama o zemlju.

Sveti Nestor, on je bio taj neznanac u crnoj mantiji na belom konju, nijednom Turčinu nije oprostio život, nego ih je sve posekao, a Stojanovu ćerku izbavio.

Zatim je uzeo dva turska konja, namazao ih čudotvornim travama i onda su svo troje poleteli do Drine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike