Završene analize nakon trovanja učenika na Zlatiboru: Nema dokaza da je hrana iz hotela bila uzrok trovanja

14.11.2022

14:19

0

Autor: 24sedam

U ispitivanim brisevima nisu izolovane patogene bakterije koje i mogle dovesti do poremećaja zdravstvenog stanja

Završene analize nakon trovanja učenika na Zlatiboru: Nema dokaza da je hrana iz hotela bila uzrok trovanja
profimedia-0280233818 - Copyright Hrana

Analize koje je uradio Zavod za javno zdravlje Užice u hotelu „Braća Sekulić“ na Zlatiboru nisu potvrdile da su se pretprošlog vikenda osmaci OŠ „Jovan Ristić“ iz Borče otrovali u ovom hotelu.

Naime, oni su boravili na maturskoj ekskurziji na Zlatiboru, gde su uoči polaska ručali u spomenutom hotelu. Nešto kasnije, njih dvadesetak se požalilo na zdravstvene tegobe, dobilo simptome trovanja, zbog čega je osmoro đaka hospitalizovano u beogradskom Institutu za majku i dete.

Zavod za javno zdravlje Užice je u hotelu odmah uzorkovao namirnice i briseve po proceduri koja se obavlja u takvim situacijama.

- U ispitivanim uzorcima hrane koji su bili dostupni u objektu u kome s boravila deca u toku ekskurzije nisu izolovani bakterijski agensi i enterotoksini. U ispitivanim brisevima nisu izolovane patogene bakterije koje i mogle dovesti do poremećaja zdravstvenog stanja – piše u dopisu ZZJZ Užice za Blic.

U dokumentu se navodi da su analize pokazale da bris panja za sečenje mesa nije bio usaglašen sa mikrobiološkim kriterijumima jer je "povećan ukupan broj mikroorganizama", ali koji se ne mogu dovesti u vezu sa pogoršanjem zdravstvenog stanja.

Inače, u ZZJZ Užice su za naš portal ranije rekli da su im u hotelu objasnili kako su deca van objekta jela krofne koje su im dale nastavnice.

- Rečeno nam je da su jeli van objekta neke krofne koje su kupovali na šetalištu i koje su im, navodno, delile nastavnice. Mi nemamo podatak gde su kupljenje te krofne, ali je obavljeno istraživanje palačinkarnice u kojoj su jeli palačinke dan ranije. Tu je sve pregledano i bilo je uredno. Međutim, ne znamo gde su jeli krofne pa taj objekat nije proveravan - rečeno nam je u zavodu.

U hotelu nisu hteli ništa da komentarišu i rekli su da će javnosti pokazati dokaze.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike