Nova misterija trovanja dece na Zlatiboru: Nastavnice delile hranu deci iz pekare koju niko nije proverio?

10.11.2022

13:45

0

Autor: R.M.

Sem objekta "Braća Sekulić" ZZJZ Užice proveravao i palačinkarnicu u kojoj su deca jela prethodnog dana

Nova misterija trovanja dece na Zlatiboru: Nastavnice delile hranu deci iz pekare koju niko nije proverio?
Hrana u restoranu - Copyright Profimedia

Ispitivanje Zavoda za javno zdravlje Užice pokazalo je da u uzorcima hrane u ugostiteljskom objektu "Braća Sekulić" na Zlatiboru, u kome su deca iz Borče boravila u toku ekskurzije, nisu izolovani bakterijski agensi kao ni enterotoksini.

- S obzirom da su deca dobila simptome u putu za Beograd i da su sva deca iz Beograda, epidemiološko istraživanje je sproveo Gradski zavod za javno zdravlje Beograd u saradnji sa ZZJZ Užice - kažu u ovom zavodu.

Tako se opet pojavila misterija u vezi sa time kako su se deca otrovala. Prvo pitanje koje se nameće jeste kako je urađena analiza, a u ZZJZ Užice objasnili su čitav proces. 

- Procedura nalaže da ugostiteljski objekat ostavi uzorak hrane koja se spremala tog dana u određenu posudu i to se čuva 48 časova. Hrana u koju se sumnjalo činila je piletina, grašak i kukuruz šećerac. A u uzetom uzorku hrane nije bilo agenasa, ni toksina - objasnila je za 24sedam doktorka Aleksandra Andrić iz ZZJZ Užice. 

Da li su krofne krive za trovanje?

Međutim, ona je potvrdila da su deca jela hranu i van pomenutog objekta, pa je u tu svrhu vršena još jedna provera lokalne palačinkarnice. Ali doktorka kaže da su joj u "Braći Sekulić" rekli da su mališani jeli i krofne, koje su im navodno delile nastavnice, a koje nisu iz ovog ugostiteljskog objekta.

Profimedia
Ilustracija

 

- Rečeno nam je da su jeli van objekta neke krofne koje su kupovali na šetalištu i koje su im, navodno, delile nastavnice. Mi nemamo podatak gde su kupljenje te krofne, ali je obavljeno istraživanje palačinkarnice u kojoj su jeli palačinke dan ranije. Tu je sve pregledano i bilo je uredno. Međutim, ne znamo gde su jeli krofne pa taj objekat nije proveravan - izjavila je ona.

Redakcija portala 24sedam probala je da proveri ovu priču i u ugostiteljskom objektu "Braća Sekulić". Međutim, žena koja se javila rekla nam je da će sve dokaze koje imaju pokazati čitavoj javnosti u ponedeljak.

Inače, iz objekta "Braća Sekulić" su se prethodno oglasili za 24sedam.

- Objekat „Braća Sekulići“ se već 30 godina bavi pružanjem usluga smeštaja i ishrane učenika osnovnih i srednjih škola kao i sportskih ekipa. Nabavku hrane vršimo od regularnih dobavljača sa odgovarajućom i urednom deklaracijom. Što je utvrđeno i prilikom dolaska svih inspekcija u protekla dva dana. Naš objekat ima sklopljen Ugovor sa Zavodom za javno zdravlje Užice, koji redovno uzimaju uzorke i vrše kontrolu ispravnosti namirnica - piše u odgovoru za 24sedam iz ovog objekta.

U školi ćute!

Redakcija portala probala je da dobije neke odgovore i u Osnovnoj školi "Jovan Ristić" iz Borče, ali bez uspeha. Nekoliko puta smo pozvali broj direktora škole i sekretara, koji se nalaze na njihovom portalu, ali se niko nije javljao na te brojeve. Takođe, poslali smo im i mejl, ali ni na njega nisu odgovorili.

Dodaju da je poslednje uzorkovanje i kontrola izvršena krajem oktobra, a da je sve bilo ispravno i u redu o čemu je dokumentacija dostavljena inspekciji. 

- Obroci koji se služe deci jedu svi zaposleni u našem objektu, kao i mi lično. Nismo imali nikakvih tegoba. Takođe utvrđeno u inspekcijskom nadzoru i kontroli zaposlenih. Sve što je u našoj nadležnosti obavljamo i pre ekskurzije, kao i nakon. Kao što znaju svi naši poslovni partneri, koji mogu to i da potvrde, objekat ispunjava sve higijenske norme i norme kvaliteta pružanja usluga - naglasili su iz restorana.

Hrana proveravana i u Beogradu

Zanimljivo je i to da su nam u beogradskom Gradskom zavodu za javno zdravlje potvrdili da su i oni uzorkovali šest uzoraka iz restorana.

24sedam/Goran Sivački
 

- Šest uzoraka hrane je poslato u zavod i nije pronađen ni jedan toksin koji luči bakterija. Ukupno je tegobe imalo 62 đaka, koje su se kretale od povraćanja, malaksalosti, glavobolje i bolova u stomaku pa do temperature do 37,5 stepeni, dok je samo jedno dete imalo 39,5. Obolela su i dva nastavnika. Inače, virusološke analize su bile negativne, tako da virus nije bio uzrok trovanja. Sada se čekaju analize stolice dece, kako bi se utvrdio uzrok trovanja - objasnili su u zavodu za naš portal.

Nutricionistkinja Branka Mirković kaže za 24sedam da je trebalo ispitati sve šta su deca jela ili pila van objekta "Braća Sekulić"

- Postoje procedure kako se ostavlja restoranska hrana koja se služi deci. 
A postoji mogućnost da trovanje nije od bakterije, da je od nečeg drugog. Takođe, mogao je neko sa prljavim rukama nešto da inficira ili da bude inficiran jedan deo hrane, a drugi ne. Tu stvarno svašta može da se desi i trebalo bi sve detaljno ispitati - zaključila je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike