Dr Goran Stevanović o majmunskim boginjama: Epidemija ove zarazne bolesti nije pred gašenjem! Evo koliko ima zaraženih!

26.10.2022

12:31

0

Epidemija ove zarazne bolesti pod kontrolom

Dr Goran Stevanović o majmunskim boginjama: Epidemija ove zarazne bolesti nije pred gašenjem! Evo koliko ima zaraženih!
Dr Goran Stevanović - Copyright Tanjug/Nikola Anđić

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije trenutno se leči jedna osoba zaražena majmunskim boginjama. Dr Goran Stevanović je kazao da je epidemija ove zarazne bolesti pod kontrolom, ali ne i pred gašenjem.

- To što je jedan na bolničkom lečenju, to ne znači da je broj pacijenata u opadanju nego da mi još uvek držimo stabilan nivo, svake nedelje imamo jedan, dva, eventualno tri novootkrivena sučaja, ali se broj ne povećava i za sada ne pokazuje tendenciju da se u potpunosti gasi - kazao je Stevanović uz napomenu da se na toj klinici zaraženi i dijagnostikuju i leče, te da je ukupno četiri takva centra u Srbiji, piše Telegraf.

U pitanju su klinike u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, ali je zbog teritorijalne "preraspodele" najčešće najveći broj pacijenata sa infektivnim oboljenjima upravo na klinici koju Stevanović vodi.

Uprkos tome što ne predviđa jenjavanje epidemije, kaže da ova bolest ne predstavlja, kako kaže, veliki javnozdravstveni problem.

- Dokle god je to mali broj obolelih i dokle god je vezan za ponašanja i navike koji mogu da se preveniraju, i to merama koje sami građani mogu da sprovedu i drže pod kontrolom - kaže uz napomenu da se većina obolelih leči u kućnim uslovima.

Ističe da je oprez u svakom slučaju neophodan.

- To je stvar koja nam pokazuje koliko su infektivne bolesti aktuelne i koliko one mogu da promene svoju ćud u vrlo kratkom vremenskom periodu - opominje.

Odgovor Stevanovića na ocene aktivista

U vezi sa ranijim ocenama dela aktivista koji su naveli da broj obolelih može biti i deset puta veći, Stevanović je dao komentar.

- Ja volim da se svako bavi svojim poslom. Moj deo posla je da lečim pacijente. Posao epidemiologa, uključujući Institut "Batut", jeste da evidentira obolele i da daje procene o broju obolelih. Posao aktivista je da rade svoje stvari. Ja se ne bih mešao u njihov deo posla, mislim da ni oni ne bi trebalo da se mešaju u ono za šta nemaju adekvatne informacije - rekao je.

A u vezi sa apelom koji je objavljen u saopštenju Lezbejske i gej solidarne mreže u času u kom je u zemlji bilo evidentirano dvaput manje zaraženih, a u kom pozivaju da se započne nabavka vakcine, da se informisanje o rizicima od zaražavanja vrši putem televizijskih kanala sa nacionalnom frekvencijom, da se započne kampanja edukacije gej muškaraca i da se oformi stručno telo koje će pratiti epidemiološku situaciju i eventualno donositi epidemiološke mere, ocenio je da zahtev nije opravdan.

- Moje skromno mišljenje kao kliničara infektologa jeste da to nije opravdano, jer sve to isto može da se postigne sa izvesnim izmenama u ponašanju rizične populacije. Prema tome, mnogo je praktičnije i mnogo jeftinije malkice povesti računa o sopstvenom zdravlju, nego se oslanjati na to da neko drugi obavi vaš posao - rekao je Stevanović.

Prema poslednjim informacijama od 14. oktobra, u zemlji je 43 obolele osobe, a najviše u Beogradu (34), dok su ostali slučajevi zaraze sа tеritоriје Јužnоbаčкоg (2), Srеmsкоg (2), Nišаvsкоg (2), Mаčvаnsкоg (2) i Јužnоbаnаtsкоg (1) окrugа.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike