Svake godine u Srbiji od raka oboli više od 41.000 ljudi! Sazdanović: Skraćeno čekanje na početak lečenja

19.10.2022

13:50

0

Povećan je broj radioterapijskih centara, a nabavljeni su i novi aparati

Svake godine u Srbiji od raka oboli više od 41.000 ljudi! Sazdanović: Skraćeno čekanje na početak lečenja
Rak/Ilustracija - Copyright Profimedia

Svake godine u Srbiji od raka oboli više od 41.000 ljudi, a premine oko 20.000, govore podaci Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović kaže da su sa 12 novih akceleratora dijagnostka i čekanje na početak primanja terapije znatno skraćeni.

U saradnji sa Svetskom bankom resorno ministarstvo izvelo je projekat unapređenja radioterapije od 2015. do 2022. godine.

Povećan je broj radioterapijskih centara, a nabavljeni su i novi aparati. Predrag Sazdanović kaže da je za osam godina, koliko je projekat trajao, učinjen "kvantni skok" u lečenju onkoloških pacijenata.

- Sa 12 novih akcleratora čekanje na dijagnostiku i započinjanje radio-terapije je znatno skraćeno i u odnosu na zemlje u okruženju, kao i neke države članice EU - dodaje Sazdanović.

Tvrdi da je reč o najmodernijim aparatima u Evropi i svetu.

Profimedia
 

Princip jednakosti i ravnopravnosti u lečenju

Ukazuje na to da je sa novim sistemom uveden i princip jednakosti i ravnopravnosti u lečenju. U svim onkološkim centrima u Srbiji primenjuju se indentični protokoli za lečenje malignih bolesti, koje čine između 20 i 25 odsto smrtnih ishoda u zemlji, ističe Sazdanović.

Sazdanović upozorava i da se Srbija suočava sa poplavom onkoloških bolesti. Podseća da je suština borbe protiv karcinoma i drugih nezaraznih hroničnih bolesti u prevenciji, edukaciji i skrininzima.

- U maju i junu resorno ministarstvo je napravilo planove za skrininge ne samo karcinoma dojke, već i za ostale, kao što su rak grlića materice, debelog creva, pluća - navodi Sazdanović.

Tvrdi da tokom epidemije korna virusa nijedan onkološki pacijent nije bio uskraćen za lečenje.

Sa druge strane, kako kaže, pandemija je onemogućila skrininge u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti. Pošto je korona stavljena pod kontrolu, ponovo možemo da se vratimo skrininzima, konstatuje Sazdanović.

Kada je reč o trenutnoj situciji sa korona virusom, navodi da je dnevni procenat zaraženih od deset do 15 odsto. Poziva na oprez dodajući da je veliki broj smrtnih slučajeva sa kovidom, a ne samo od kovida, naročito u slučaju hroničnih bolesnika.

Navodi da se očekuje dolazak nove podvarijante iz Australije. Sve tri kovid bolnice su potpuno spremne za prijem i lečenje obolelih, zaključuje državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam / RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike