Oglasila se Kina o iznenadnom izlasku bivšeg predsednika: Kako se Hu Đintao našao u centru zbivanja? (VIDEO)

23.10.2022

07:48

0

Autor: 24sedam

Sudar bivšeg i sadašnjeg predsednika Kine

Oglasila se Kina o iznenadnom izlasku bivšeg predsednika: Kako se Hu Đintao našao u centru zbivanja? (VIDEO)
hu-đintao - Copyright AP Photo/Andy Wong

U neočekivanom potezu koji je obeležio ceremoniju zatvaranja Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, bivši kineski vođa Hu Đintao izveden je iz dvorane. 

Činilo se da je 79-godišnjak krhkog izgleda oklevao da napusti prvi red u kojem je sedeo pored kineskog predsednika Sija Đinpinga.

Državni mediji izvestili su da je Hu insistirao da se obrati sednici uprkos tome što mu nije bilo dobro.

- S obzirom na to da se nije osećao dobro tokom sednice, njegovo osoblje ga je, zbog njegovog zdravlja, otpratilo u sobu kraj mesta sastanka na odmor. Sada mu je mnogo bolje - objavila je Sinhua na Tviteru.

Iako su zapadni mediji izveštavali da je Si time hteo da pokaže ko je glavni i da je javno ponizio Hua, na Tviteru su mnogi korisnici podsetili da je bivši kineski lider i pre nekoliko dana na sednicu došao u pratnji istih ljudi, samo što o tome tada niko nije pisao.

Prvog dana Kongresa, Hu je hodao uz pomoć asistenta i činilo se da je lošeg zdravlja.

BBC prenosi da su sastanci Komunističke partije obično veoma dobro izvežbani i da se ništa ne događa što nije po scenariju. Ukoliko je Huov izlazak bio namerna predstava za javnost, to predstavlja odstupanje od uobičajenih aktivnosti partije.

Inače, Hu je vladao Kinom od 2003. do 2013. godine i smatra se da se zemlja tada više otvorila svetu i bila je otvorenija za nove ideje. Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine su bile vrhunac izlaganja svetu, strane kompanije su dolazile, turisti su preplavili zemlju, a internet je bio slobodniji.

Podsetimo, Si Đinping je treći put proglašen za generalnog sekretara Komunističke partije čime je dodatno učvrstio vlast.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike