Dobre vesti po građane: Venecijanska komisija pozitivno o novom setu sudskih zakona (VIDEO)

21.10.2022

18:15

0

Venecijanska komisija je dala preporuke koje će Ministarstvo pravde detaljno razmotriti i implementirati u tekstove zakona one preporuke koje su u najboljem interesu pravnog poretka Srbije

Dobre vesti po građane: Venecijanska komisija pozitivno o novom setu sudskih zakona (VIDEO)
Tan2022-10-21_19284306_3 - Copyright FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA

Venecijanska komisija na svojoj je 132. plenarnoj sednici usvojila pozitivno mišljenje o radnim tekstovima seta sudskih zakona, a sednici je prisustvovala i ministarka pravde Maja Popović.

Reč je o Zakonu o uređenju sudova, Zakonu o sudijama i Zakonu o Visokom savetu sudstva, a Venecijanska komisija ukazuje da ti zakoni zajedno sa promenama Ustava koje su građani Srbije nedavno potvrdili na referendumu, imaju potencijal da dovedu do značajnih pozitivnih promena u srpskom pravosuđu i da su radni tekstovi zakona dobro strukturirani, jasno napisani i obuhvataju sve suštinske tačke koje treba da budu obuhvaćene.

Naglašeno je da dalje unapređenje pravosuđa najviše zavisi od čvrstog zakonodavnog okvira, koji će obezbediti da nezavisno sudstvo i samostalno javno tužilaštvo uživaju visok ugled u društvu i budu orijentisani ka budućnosti.

Venecijanska komisija je pohvalila Ministarstvo pravde za uložene značajne napore u pripremi pravosudnih zakona, kao i za inkluzivnost i transparentnost procesa pripreme zakona i istakla da treba da nastavi proces donošenja zakona u istom duhu, uz obezbeđivanje javnih konsultacija u narednim mesecima koji će prethoditi glasanju o zakonima u Narodnoj skupštini.

U svom mišljenju Venecijanska komisija je dala preporuke koje će Ministarstvo pravde detaljno razmotriti i implementirati u tekstove zakona one preporuke koje su u najboljem interesu pravnog poretka Srbije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike