Bela Palanka: Država da pomogne demografsku obnovu juga Srbije (FOTO)

21.10.2022

12:43

0

Gradovi lideri u oblasti populacione politike

Bela Palanka: Država da pomogne demografsku obnovu juga Srbije (FOTO)
IMG-20221014-WA0021 - Copyright Fondacija DP

Opstanak Bele Palanke, ali i većine ostalih opština na jugu Srbije zavisi od uspeha u nastojanju da se promene negativni trendovi i uspore migracije sa ovog područja, istaknuto je na radnom sastanku predstavnika opštine Bela Palanka i predstavnika Fondacije „Dajana Paunović“ na temu mera populacione politike i demografske održivosti.

Na sastanku kome su prisustvovali Goran Miljković, predsednik opštine Bela Palanka i Dajana Paunović, direktorka fondacije koja nosi njeno ime, ukazano je na potrebu da država snažnije stane iza malih opština sa juga Srbije kako bi se njihov opstanak učinio održivim.

Fondacija DP
 

Predstavljajući veliki broj i širok spektar mera koje lokalne vlasti u Beloj Palanci primenjuju u oblastima lokalnog ekonomskog razvoja, obrazovanja, izgradnje infrastrukture, turizma i ekologije, ukazano je da se jedino sveobuhvatnim razvojem lokalnih sredina mogu stvoriti uslovi za ostanak ljudi na ovom području.

Fondacija DP
 

- Za to je potrebna pomoć države koja nije izostajala ni do sada, ali je neophodno da se ona nastavi i pojača. Sa naše strane, značajan deo budžeta ulaže se upravo u ovu oblast. U okviru programa "Da se novi život rodi" opština izdvaja 50.000 dinara za svako novorođeno dete, plus bebi paket. Izvršeno je kompletno renoviranje predškolske ustanove, otvoren je novi vrtić, mislimo i na najbolje učenike, uspešne studente, mlade talente. Opština takođe finansira besplatne treninge i sportske aktivnosti dece, a značajna sredstva uložena su i u sređivanje i opremanje dečijih igrališta i sportskih terena“, istakao je Miljković, navodeći samo deo od velikog broja mera koje ova opština u okviru svojih mogućnosti sprovodi na terenu.

Fondacija DP
 

Kao poseban problem koji pogađa srednjoškolce iz ove opštine ukazano je na visoke cene mesečnih karata za prevoz dece do Niša, grada u kome najveći broj njih pohađa srednje škole.

Fondacija DP
 

Kako bi rešila ovaj problem opština u okviru svojih nadležnosti subvencioniše cenu karata za učenike, ali potrebno je pronaći trajno i održivo rešenje za ovaj problem. Na sastanku je ukazano da su iz opštinskog budžeta u poslednje četiri godine, isplaćena sredstva za 368 novorođene dece što daje nadu da je demografska obnova moguća ukoliko se uspori odlazak stanovništva iz ovih krajeva.

Govoreći o aktivnostima Fondacije „Dajana Paunović“ u oblasti podizanja svesti i društvene mobilizacije u oblasti populacione politike, osnivačica fondacije Dajana Paunović je ukazala na potrebu da država odvoji značajnija sredstva za finansiranje projekata lokalnih samouprava i nevladinog sektora u ovoj oblasti.

Fondacija DP
 

- Zajedno sa državnim institucijama mi ulažemo napor i tražimo načine i mehanizme da se ovoj temi posveti mnogo veća pažnja i da, shodno tome, država ubuduće izdvaja značajno veća sredstva za projekte lokalnog razvoja. Takođe, nije dobro što je između Ministarstva za demografiju i lokalnih samouprava prekinuta veza u smislu da je blokirano finansiranje projekata lokalnih samouprava koje su ključna karika u daljem razvoju populacione i pronatalitetne politike - ukazala je Paunovićeva.

Ona je pohvalila praksu lokalnih vlasti u Beloj Palanci koje rešavanju demografskih problema pristupaju na sveobuhvatan način i koje su prepoznale značaj populacione politike za budućnost cele naše zemlje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike