Stiže kiša meteora: Ne zaboravite da pogledate u nebo - Orionidi su noćas najvidljiviji (VIDEO)

21.10.2022

16:41 >> 16:42

0

Autor: 24sedam

Meteorski roj je dobio naziv Orionidi zbog toga što se prividna tačka divergiranja meteora (radijant) nalazi unutar sazvežđa Orion

Stiže kiša meteora: Ne zaboravite da pogledate u nebo - Orionidi su noćas najvidljiviji (VIDEO)
Kiša meteora - Copyright Foto: Profimedia

Kiše zvezda padalica predstavljaju magične trenutke buđenja energije, sreće, stvaranje uspomena. Kada držite za ruku blisku osobu, gledate u nebo i ugledate zvezdu padalicu, trenutak kada zamislie želju - osećaj je neprocenjiv. Baš jedna takva kiša meteora očekuje nas 21. oktobra 2022. godine kada se očekuje kiša Orionida.

Meteorski roj je dobio naziv Orionidi zbog toga što se prividna tačka divergiranja meteora (radijant) nalazi unutar sazvežđa Orion.

Orionide je 1839. godine otkrio naučnik i bibliotekar Edvard Klaudijus Herik (1811-1862), dok je astronom Aleksandar Stjuart Heršel (1836-1907) prvi sačinio tačne prognoze za naredni meteorski roj.

Sami Orionidi vode poreklo od materije koju za sobom ostavlja Halejeva kometa i to tako što Sunce sublimira led i dopušta da se stenovita materija odvoji od komete. Ta materija potom nastavlja kretanje putanjom komete i ulazeći u gornju Zemljinu atmosferu dobija formu meteora.

Ove godine Orionidi se mogu videti tokom celog oktobra i prve nedelje novembra, a pik dostižu tokom noći 21. oktobra.

Veče pod zvezdama padalicama je sjajno za komunikaciju, a orionidi će vam pomoći da pronađete prave reči ako zaista želite da priznate svoju ljubav. Glavna stvar je da sve potiče iskreno iz srca. Energija samog toka će vas usmeriti u pravom smeru.

Ovo je vreme kada vredi širiti dobru energiju kroz dobra dela. Pomozite rođacima, prijateljima, posebno ako im je zaista potrebna vaša podrška. Danas je to veoma važno. Ako ste trenutno u sukobu sa nekim iz svog okruženja, danas je savršen dan da toj osobi pružite oproštaj ili sami zatražite oproštaj. Maksimum ovog toka će blagotvorno uticati na sposobnost i želju ljudi da se sretnu na pola puta.

* Mala napomena: kakva će se predstava na nebu odigradi zavisi od svetlosnog zagađenja, faze Meseca, visine radijanta, kao i od spoljne temperature jer tokom hladnih noći vreme posmatranja je kraće pa samim tim i broj meteora koji ćete videti.

Inače, kišu meteora možete praititi uživo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike