Tragedija Jugoslavije, ljubav, strahovi i tuga: Sve tajne dnevnika Milovana Đilasa (FOTO)

15.06.2022

14:15

0

Knjiga donosi eksluzivno štivo koje je tri decenije gotovo zaboravljeno počivalo u radnoj sobi autora

Tragedija Jugoslavije, ljubav, strahovi i tuga: Sve tajne dnevnika Milovana Đilasa (FOTO)
Tan2022-6-14_202052428_0 - Copyright Knjiga ""Raspad i rat", Milovana Đilasa Tanjug/Dragan Kujundžić

Knjiga "Raspad i rat - Dnevnici 1989-1995" donosi eksluzivno zapise revolucionara, partizana i potom komunističkog disidenta Milovan Ðilasa (1911-1995) koji su hronika propadanja jedne zemlje i čitaju se kao roman, ocenjeno je na promociji ovog dela u Maloj sali Kolarčeve zadužbine.

- Ðilasu se posrećilo nemalo književno čudo. Pisac je idući u korak sa vremenom vodio dnevnik, a usput je napisao roman kakav je odavno želeo da napiše - rekao je Ðilasov lični prijatelj, pesnik i akademik Matija Bećković.

Prema njegovoj oceni, da su "Raspad i rat" objavljeni u ediciji romana "niko ne bi pomislio da to nije roman".

- Bila bi pravedno da mu ovaj put ne izmakne NIN-ova nagrada koju bi mu trebalo dodeliti posthumno - naglasio je Bećković.

Matija Bećković Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Primetivši da je opisujući druge Ðilas opisao i sebe, Bećković je rekao i da je delo čitao sa radoznalošću i uzbuđenjem sa kakvim nije čitao nijedan roman, mada mu je ovde bio poznat početak i kraj.

Akademik je istakao da Ðilasove rečenice posvećene supruzi Štefaniji spadaju u vrhunce srpske književnosti, uz najlepše pesme posvećene mrtvoj dragoj, kao što su "Santa Maria della Salute" Laze Kostića, "Što te nema" Alekse Šantića i druge.

Vlasnik izdavačke kuće "Vukotić media" Manojlo Vukotić rekao je da knjiga donosi eksluzivno štivo koje je "tri decenije gotovo zaboravljeno počivalo u radnoj sobi autora", koje je "ispisala pomalo drhtava ruka Milovana Ðilasa".

Prema njegovim rečima, u knjizi se Ðilas pokazuje kao izvaanredan znalac prilika, prosuđujući o vremenu kad se rastače zemlja u čije stvaranje je uložio život. Vukotić je najavio da će Bećković napisati knjigu "Moj drug Ðido" koja će biti spremna do Sajma knjiga u Beogradu.

- Tako ćemo imati još jedan uzbudljiv spomenar, novo, drugačije osvetljeno lice Milovana Ðilasa - naveo je Vukotić.

Manojlo Vukotić Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Iz "Vukotić medie" je navedeno da su dnevničke beleške pisane od januara 1989. do Đilasove smrti aprila 1995, i predstavljaju pregled tragedije druge Jugoslavije i vredan istorijski dokument, u kome Ðilas beleži svoja razmišljanja, osećanja, strahove i tugu.

Govoreći na skupu, istoričar Veljko Stanić je rekao da je u trenutku kada počinje vođenje dnevnika Ðilas u poodmaklim godinama i narušenog zdravlja ali je "osećao da Jugoslaviji predstoje krupni događaji". Stanić je ocenio da je "Raspad i rat" Ðilasova poslednja borba kojom svodi račune svog burnog veka, hronika propadanja jedne zemlje, subjektivna istorija pisana u prvom licu i "rekvijem za jednu revoluciju".

Aleksa Đilas Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Sin Milovana Ðilasa, Aleksa, ocenio je da "ljudi ostavljaju traga o sebi i svojim bliskim osobama u pismima, autobiografijama i memoarima ali nigde ne otkriju toliko kao u dnevniku".

- Dnevnik je uvek memoarsko delo, ali memoari tek ponekad imaju iskrenost i neposrednost dnevnika - istakao je Aleksa Ðilas.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike