"Iz kuće nisam izlazila jer nisam imala šta da obučem": Ovako je Jovanka Broz opisala dane posle odvajanja od supruga

22.09.2021

08:15 >> 10:32

0

Autor: M. I.

Mislila sam da će ovo društvo valjda ceniti nekakve moje zasluge ako ih je bilo, rekla je Jovanka

"Iz kuće nisam izlazila jer nisam imala šta da obučem": Ovako je Jovanka Broz opisala dane posle odvajanja od supruga
Profimedia

Jovanka Broz, supruga Josipa Broza Tita, u jednom intervjuu koji je dala Miri Adanji Polak devedesetih godina prošlog veka, ispričala je mnogo toga o dešavanjima nakon što su je ljudi oko njenog supruga fizički odvojili i izolovali od njega. Nekadašnja prva dama SFRJ je, između ostalog, rekla da joj je sve oduzeto, pa čak i – garderoba.

– Ja iz kuće nisam izlazila jer nisam imala šta da obučem kada sam ovde došla. Ponela sam bila samo crninu, onako na brzinu, kada su me izbacivali iz kuće. Bilo je proleće i leto. A kada je došla zima, ja sam već bila u mogućnosti da malo izađem. Međutim, nisam imala šta da obučem ni da obujem. Sve su mi zaplenili, čak i telefonski imenik. Ja sam ovde došla a da nisam imala nijedan broj telefona da se nekome javim. To je bila jedna kompletna izolacija. Bila sam okružena sa nekih 15 policajaca i sve što je dolazilo do vrata oni su budno motrili, pratili ko je taj i vrlo retko propuštali nekoga. Neke stvari su mi vratili posle dve-tri godine, međutim, sve vrednije što sam imala još uvek je zaplenjeno – ispričala je Jovanka Broz.

pročitajte još:

“Nikada nisam poželela da radim za sebe”

Ona je dodala da za sebe, tokom najveće moći njenog supruga, nije obezbedila ništa.

– Kažu mi tako prijatelji i rođaci – što sebi nešto nisi obezbedila? Evo, iskreno da vam kažem, nikada nisam poželela da radim za sebe. E sad, i da sam napravila ovde na Dedinju neki kokošinjac, oni bi rekli da je to vila i uzeli bi mi je. Ništa ja o tome nisam razmišljala. Mislila sam da će ovo društvo valjda ceniti nekakve moje zasluge, ako ih je bilo. Koliko sam mogla, znala i umela, ja sam se trudila da za ovu zemlju i za ovaj narod nešto doprinesem. Međutim, to se nije vrednovalo, i evo ti sad. To je to. Kad bi se sredila ova nezgodna celokupna situacija, možda bi se neko angažovao da i meni nešto pomogne. Ali ja u to sada sumnjam, jer ovde se ništa promenilo nije za svih ovih punih 15 godina od kada ja ovde sedim. Ništa, ni za jednu crtu – ispričala je Jovanka.

Jovanka Broz i Tito/Profimedia

Ona je tada rekla da bi želela da se njen status reši, da se reše njena penzija i stambeno pitanje.

– Želela bih da ovaj ostatak života, što mi preostaje, sasvim mirno i dostojanstveno proživim. I ne vidim razloga da mi to ne omoguće – rekla je Jovanka.

“Zatvarajte, ona dolazi”

Ona je ispričala i jednu krajnje neprijatnu situaciju koja se dogodila kada je otišla da poseti Titov grob.

– Jednom sam otišla da obiđem Titov grob. Došla sam, a tamo je već bila neka delegacija. Ja sam se maltene mimoišla sa tom delegacijom i zaustavila se pred kućom da idem u pravcu Titovog groba. Iz kuće čujem Luku Perišića, on je valjda bio postavljen za nekog domaćina, kako viče: Zatvarajte, ona dolazi. I žaluzine i sve drugo se preda mnom zatvara, ko da sam ja neki razbojnik koji će sada da ide i da pljačka tamo – ispričala je ona.

“Ono je gotovo”

Jovanka Broz je ispričala i kako je saznala da njen suprug ide u bolnicu u Ljubljanu, kao i za njegovu smrt.

– Ja nisam bila tamo kada se odlučivalo i kada se to događalo. Znam samo to da mi je došao Lazo Koliševski i da je rekao da će Tito ići na operaciju noge. I to mi je saopštio, a u ono vreme ja nisam ni odgovorila. U to vreme sam bila u Beogradu, u kući u Užičkoj ulici. Viđala sam se sa Titom sve dok nisu odlučili potpuno da me odvoje od njega – kazala je ona.

Jovanka i Tito, Rts printscreen

Kada je Broz umro, Jovanka je to saznala od tadašnjeg sekretara Komiteta, doduše na vrlo čudan način.

– Sekretar Komiteta mi je saopštio da je Tito umro. Bila sam u Užičkoj ulici u svom salonu. Najavio se preko dežurnog oficira. Nije mi rekao – Tito je umro – ili nešto tako. Rekao mi je samo – Ono je gotovo – ispričala je ona.

Broz smatrao da Dolanc ne sme da bude na rukovodećem mestu

Jovanka Broz je ispričala i jednu potpuno nepoznatu stvar u vezi sa Stanetom Dolancom:

– Stane Dolanc je, još u vreme kad nije bio na čelu partije, držao govor u Mariboru i govorio kako svako treba da služi vojsku u svojoj republici i da komanda treba da bude na tim jezicima koji su u toj republici. Oni su to dostavili Titu, i on mi, pre jednog ručka koji smo imali zakazan, kaže: “Evo, tamo neki Dolanc hoće ne samo da razbije vojsku, već hoće da razbije i zemlju.”

Ona je objasnila da Broz tada nije ni poznavao Dolanca.

– Nije znao ko je on. U nekom trenutku mi smo otišli u neki lov kod Maribora. Tu nam je priređen i doček, i onda su nam predstavili ljude u tom dočeku. Oni Tita upoznaju sa svima, između ostalog i sa tim Dolancem. A ja sam bila zapamtila to ime od one depeše koja je stigla. Ja sam upozorila Tita da je to taj.

pročitajte još:

– Koji? – pitao me je Tito.

– Taj što sedi prekoputa.

– Ma nije valjda…

– Od tada Tito nikada nije želeo da ga sretne niti da ga čuje. Pitala sam se kako je onda taj Dolanc došao na čelo partije. Tito je smatrao da taj čovek nikako ne bi trebalo da dođe na neko rukovodeće mesto. Međutim, on je došao, i onda je započela ova naša nesreća – ispričala je Jovanka Broz.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi