Popisivači će sutra tačno u osam sati zakucati na vaša vrata: Evo koje su njihove obaveze i u kojim situacijama mogu biti kažnjeni!

30.09.2022

18:00

1

Oko 15.000 popisivača će od vrata do vrata metodom intervjua unositi podatke pomoću laptopa u elektronske obrasce

Popisivači će sutra tačno u osam sati zakucati na vaša vrata: Evo koje su njihove obaveze i u kojim situacijama mogu biti kažnjeni!
popis stanovništva - Copyright Profimedia

Popis stanovništva počinje sutra i trajaće mesec dana. Popisivači će već u osam sati zakucati na vrata vašeg domaćinstva gde će vam postaviti 69 pitanja, od kojih na tri niste u obavezi da date odgovor, a to su pitanja o maternjem jeziku, veroispovesti i nacionalnoj pripadnosti.

Građani koji odbiju da učestvuju u popisu mogu biti kažnjeni sumom od 20.000 do 50.000 dinara. Iz Republičkog zavoda za statistiku su na naše pitanje - na koji način će se određivati visina kazne ako neko odbije da učestvuje u popisu - odgovorili da će visinu kazne određivati nadležni sud (Prekršajni sud), u zavisnosti od vrste prekršaja.

Takođe, pitali smo u kojim sve situacijama popisivači mogu biti kažnjeni.

- Prema članu 33. Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, novčanom kaznom, od 30.000 do 50.000 dinara, kazniće se popisivač, instruktor i drugo lice koje je zaduženo za obavljanje poslova u vezi s popisom ako ne obavlja poslove popisa blagovremeno i na propisan način, ne vodi računa o tačnosti upisa podataka koje su dali davaoci podataka, odnosno o tačnoj obradi podataka prikupljenih popisom, protivno volji lica obuhvaćenog popisom zahteva da se to lice izjašnjava o nacionalnoj pripadnosti ili veroispovesti - odgovorili su nam iz Zavoda.

Profimedia
Popis stanovništva

Koje su sve obaveze popisivača tokom popisivanja na terenu?

Iz Republičkog zavoda za statistiku su nam kazali da se obaveze popisivača mogu pročitati i na sajtu "Popisa 2022" u okviru odeljka "Vodič za popisivače"

- Osnovni zadatak popisivača je da na teritoriji popisnih krugova za koje je zadužen, idući "od vrata do vrata", prikupi podatke o svim popisnim jedinicama (licima, domaćinstvima i stanovima), u skladu sa popisnom metodologijom i prema instrukcijama dobijenim na obuci, odnosno dodatnim instrukcijama koje dobije od svog instruktora - navodi se u „Vodiču za popisivače“ i dodaje:

- Od popisivača se očekuje da tokom rada na terenu bude prikladno odeven, čime ukazuje poštovanje ispitanicima sa kojima stupa u kontakt i u čije domove ulazi. Iako će većina građana biti unapred obaveštena o popisu putem medija, dužnost popisivača je da prilikom prvog kontakta sa građanima koje treba da popiše pokaže svoju identifikacionu karticu sa ovlašćenjem za rad (obrazac P-4), da se predstavi i ukratko objasni cilj svoje posete.

- Popisivač treba da bude pristojan, ozbiljan i profesionalan i da se potrudi da ostavi utisak savesne osobe kojoj se može verovati. Ne sme da iznosi svoje političke stavove i religijska ubeđenja i nikako ne sme da na bilo kakav način sugeriše ili utiče na odgovore ispitanika na pitanja o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

Od koga popisivač treba da traži podatke?

Odgovore na pitanja iz popisnih upitnika treba tražiti od svakog odraslog lica pojedinačno, a
ukoliko to nije moguće, od onog člana domaćinstva kojem su podaci najviše poznati.
Za decu mlađu od 15 godina podatke daje roditelj, usvojitelj ili staratelj, a za dete u hraniteljskoj porodici podatke daje lice koje vodi brigu o tom detetu. Popisivač je dužan da obilazi svaki stan dok ne pronađe odgovarajućeg sagovornika od kojeg će prikupiti podatke.
Ako popisivač u nekom stanu nikoga ne zatekne, a od komšija dobije obaveštenje da su stanari samo trenutno odsutni, ili ukoliko zatekne samo lica koja nisu u stanju da pruže potrebne podatke (na primer, decu ili odrasla lica koja zbog bolesti ne mogu da odgovore na postavljena pitanja), on treba da se potrudi da sazna kada će u stanu biti neko ko može da mu da podatke i da dođe ponovo u tom terminu (na primer, ako su članovi domaćinstva pre podne na poslu i obično dolaze kući posle 17 časova, treba doći na datu adresu u popodnevnim satima).

- Takođe, popisivač treba da se uzdrži od svih negativnih reakcija na stavove koje iznose ispitanici tokom popisivanja. U razgovoru s licima koja daju podatke popisivač treba da bude ljubazan i strpljiv, da se trudi da sa njima uspostavi odnos poverenja i razumevanja. Ukoliko je neophodno, treba pročitati pitanje više puta, dodatno ga objasniti ili malo duže sačekati na odgovor. Posebno treba biti pažljiv u
komunikaciji sa starijim i nemoćnim licima.

- Popisivač treba da izbegava konfliktne situacije na terenu. Ako naiđe na ispitanike koji pokazuju sumnju prema radu popisivača i popisu uopšte, ili odbijaju saradnju, popisivač treba da im još jednom objasni svrhu posete.

Obavezno treba naglasiti da se podaci prikupljeni u popisu koriste
isključivo u statističke svrhe i da je popisivač dužan da čuva kao tajnu sve informacije do kojih dođe tokom popisivanja.

- Takođe treba informisati građane da su dužni da daju tačne i potpune podatke koji se u popisu od njih traže i da se podaci koji se unose u popisne upitnike ne mogu upotrebljavati u svrhu utvrđivanja obaveza građana. Ako i pored toga ispitanik ne dozvoljava da se obavi popisivanje, popisivač treba da se ljubazno zahvali i udalji, te da evidentira odbijanje popisivanja u obrascu P-33.

Takođe, popisivač je dužan da poštuje epidemiološke mere.

- Dužan je da popunjene elektronske upitnike redovno šalje u centralnu bazu podataka. Smatra se da je popisivač završio rad na terenu tek kada završi popisivanje u svim popisnim krugovima koji su mu dodeljeni za rad i popuni evaluacioni list popisivača, odnosno kada od svog instruktora dobije povratnu informaciju da je materijal pregledan i da nisu potrebne dopune i korekcije - piše u Vodiču za popisivače.

Profimedia
Popis stanovništva

Bitne informacije za građane

Šta ako su članovi domaćinstva odsutni tokom oktobra?

- Ako su svi članovi domaćinstva privremeno odsutni iz mesta popisa i neće se vratiti do
kraja oktobra, popisivač treba da pokuša da od lica koja žive u neposrednoj blizini prikupi makar
osnovne informacije o odsutnim licima (npr. starost, pol, da li lice radi, da li dete pohađa školu i dr.) i stanu u kojem žive (npr. površina stana, instalacije u stanu i dr.). Osnovne informacije o odsutnim domaćinstvima i njihovim stanovima mogu se, eventualno, potražiti i od upravnika zgrade (ako je formirana stambena zajednica).

Važno je i da građani znaju da nisu u obavezi da popisivaču daju na uvid lična dokumenta, zato što se podaci u popisu prikupljaju na osnovu izjave.

Jedno od najčešćih pitanja je da li će na osnovu podataka koji će biti uneti u popisne upitnike građani moći da ostvare neka prava, odgovor je da neće, jer po Zakonu o popisu 2022. prikupljeni podaci se ne mogu upotrebljavati u svrhu utvrđivanja obaveza građana, niti se mogu koristiti kao dokaz za ostvarivanje prava građana.

Podsetimo, među pitanjima za popis stanovništva 2022. godine biće osnovni podaci: ime, prezime, pol, starost, mesto stanovanja, podaci o migratornim, etnokulturalnim, obrazovnim i ekonomskim karakteristikama, bračnom statusu i fertilitetu, načinu putovanja na posao / u školu i funkcionalnoj i socijalnoj integrisanosti.

Biće potrebno da odgovori na pitanja vezana za domaćinstvo, ukupan broj članova domaćinstva, srodnički i porodični sastav, osnov po kome domaćinstvo koristi stan u kojem se popisuje i da li se članovi domaćinstva bave sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom.

Za ljude koji žive u stanovima: adresa, vrsta stambenog prostora, korišćenje stana, oblik svojine, površina stana, broj soba, opremljenost instalacijama i pomoćnim prostorijama, vrsta energenta koji se koristi za grejanje, sprat na kojem se stan nalazi, kao i podaci o osnovnim karakteristikama zgrade u kojoj se stan nalazi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike