Otkrivamo nepoznate detalje o popisu: Evo šta treba da znate ako živite u inostranstvu, vanbračnoj zajednici ili ako ste u kovid bolnici!

08.10.2022

06:26

0

Popis u Srbiji je uveliko počeo a naš portal probao je da pronađe odgovore na pitanja oko kojih bi građani, još uvek, mogli da imaju nedoumice

Otkrivamo nepoznate detalje o popisu: Evo šta treba da znate ako živite u inostranstvu, vanbračnoj zajednici ili ako ste u kovid bolnici!
Popis stanovništva - Copyright Profimedia

Popis stanovništva u Srbiji trajaće do kraja oktobra, a stiče se utisak da se iz dan u dan pojavljuju nova pitanja i nedoumice građana kada je reč o samoj proceduri popisivanja. Zato je 24sedam odlučio da razreši neke nedoumice koje građani imaju u Republičkom zavodu za statistiku.

Jedno od pitanja koja smo im postavili je šta ako osoba živi u inostranstvu, a prijavljena je i ima stan u Srbiji? Odnosno, na koji način će biti popisana i da li će podleći nekom kažnjavanju u slučaju da se ne odazove popisu?

- U tom slučaju lice ne podleže kažnjavanju. Stan se svakako popisuje samo osnovni podaci do kojih se može doći i bez ulaska u stan. Ako osoba živi godinama u inostranstvu biće popisana ili je već popisana u državi u kojoj živi. Naši građani koji žive van Srbije, a žele da daju podatke o sebi, mogu da popune poseban upitnik i da učestvuju u Istraživanju o državljanima Republike Srbije u inostranstvu, a link je dostupan na sajtu Zavoda - poručili su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Profimedia
 

Upitali smo šta ako je osoba u kovid bolnici, a rođaci žive u inostranstvu i nema nikog u Srbiji ko bi mogao da da podatke u njeno ime i kako će ta osoba biti popisana?

- Osnovne podatke u tom slučaju može dati neko od poverenja ko povremeno obilazi stan ili lice iz neposrednog okruženja. Popisuje se stan (podaci koji se mogu utvrditi bez ulaska u stan) i najosnovniji podaci o licu - pol, starost... - rekli su iz Zavoda.

Ako podstanar živi u stanu gde nije prijavljen, da li treba da daje podatke o tom stanu gde živi ili o stanu gde je prijavljen?

- U popisu se svi popisuju tamo gde zaista/faktički žive. Nije bitno gde ko ima prijavljeno prebivalište ili boravište i šta mu piše u ličnoj karti. I podstanari se popisuju na adresi na kojoj žive kao podstanari, a vlasnici stanova na adresi na kojoj oni žive. Stanovi se popisuju tamo gde se nalaze - ne postavlja se pitanje ko je vlasnik stana. 

Partneri u vanbračnoj zajednici

Da li vanbračni partner može da da podatke popisivaču o drugom partneru? Da li postoje neke pojedinosti koje se odnose na vanbračnu zajednicu, a koje su bitne za popis?

Odgovor isti kao za prethodno pitanje. Znači može, nema pojedinosti bitnih za vanbračne partnere.

Popis može da se obavi i telefonski ali samo u izuzetnim slučajevima.

- Ako je neko od članova domaćinstva bolestan od kovida ili ima neki drugi zdravstveni problem zbog kojeg nije u mogućnosti da pusti popisivača u stan, ili u situaciji kada se građani plaše da će ih popisivač zaraziti. Takođe, popisivanje se može obaviti preko telefona i u drugim specifičnim situacijama u dogovoru sa popisivačem (npr. ako neko ima takav posao ili obaveze zbog kojih je odsutan od kuće preko celog dana, ako ide na put i neće se vratiti do kraja popisa a popisivač nije u mogućnosti da dodje na datu adresu pre nego što lice otputuje i sl.). Naravno, uvek je bolje da se popisivanje obavi u vidu intervjua ''licem u lice'' nego putem telefona - kazali su iz Zavoda.

Da li moraju da budu prisutni svi članovi domaćinstva kada popisivač dođe?

- Ne moraju. Može jedan punoletan član domaćinstva da da sve podatke za ostale članove domaćinstva ukoliko su mu podaci poznati.

Podsetimo, među pitanjima za popis stanovništva 2022. godine biće osnovni podaci: ime, prezime, pol, starost, mesto stanovanja, podaci o migratornim, etnokulturalnim, obrazovnim i ekonomskim karakteristikama, bračnom statusu i fertilitetu, načinu putovanja na posao/u školu i funkcionalnoj i socijalnoj integrisanosti.

Biće potrebno da odogovori na pitanja vezana za domaćinstvo, ukupan broj članova domaćinstva, srodnički i porodični sastav, osnov po kome domaćinstvo koristi stan u kojem se popisuje i da li se članovi domaćinstva bave sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom.

Profimedia
 

Za ljude koji žive u stanovima: adresa, vrsta stambenog prostora, korišćenje stana, oblik svojine, površina stana, broj soba, opremljenost instalacijama i pomoćnim prostorijama, vrsta energenta koji se koristi za grejanje, sprat na kojem se stan nalazi, kao i podaci o osnovnim karakteristikama zgrade u kojoj se stan nalazi.

Bezbednost podataka

Svi podaci koji se daju popisivaču su bezbedni i nigde neće biti publikovani, koriste se samo u statističke svrhe. Nijedna druga institucija ne može da ih koristi. To je garantovano Zakonom o popisu stanovništva, Zakonom o statistici, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Popisivači će nositi legitimacije koje će biti u obavezi da pokažu pre nego što uđu u domaćinstvo.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike