Osnovci se iživljavali nad mačetom, pa ga živog zakopali! Školski psiholog za 24sedam: "Ovde je reč o sadističkom mučenju, hitno reagovati"

17.10.2022

06:30

0

Autor: J. J.

Mora sada da se reaguje, a ne da se razmišlja o tome u kakvu će osobu to dete da izraste kaže Lajovićeva

Osnovci se iživljavali nad mačetom, pa ga živog zakopali! Školski psiholog za 24sedam: "Ovde je reč o sadističkom mučenju, hitno reagovati"
chris-smith-L9_6aQAUu-4-unsplash - Copyright Unsplash

Kako je na društvenoj mreži Tviter ispričala učiteljica Zorica Veličković, nedužno i nesvesno mače, ljubimče dece iz škole, učenici šestog razreda u Kragujevcu su bukvalno masakrirali. Sadističko iživljavanje trajalo je dva dana, završilo se uginućem mačeta, kome je iscurelo i oko kao posledica udaraca.

Navela je kako je navodno dete u četvrtak, bacalo mače, šutiralo ga, zalivalo vodom, u petak ga je živo, dezorjentisano zakopalo u plitak grob i navalilo kamenu ploču lopatom uzetom iz dvorišta kuće 50m od škole, zatim ga je izvadilo, polomilo mu prednje šape, davilo najlon kesom i vratilo u grob.

Školski psiholog Biljana Lajović komentarišući slučaj iz Kragujevca kaže da bi roditelji, kao i škola  trebalo da se angažuju i da se obrate nadležnim službama za stručnu pomoć jer ovakvo dečje ponašanje ozbiljno zabrinjava.

- Ovde je reč o ponašanju koje je apsolutno neprihvatljivo nezavisno od uzrasta, a još je više zabrinjavajuće kada je reč o tom uzrastu. Ponašanje koje ima elemente nasilja može da se ispolji i ranije, a ovde nije reč o jednom aktu nego o dužem sistematskom maltretiranju životinje. Ovo ponašanje ozbiljno zabrinjava i traži stručnu pomoć. Pitanje je u kakvim uslovima to dete raste, šta su njemu uzori, šta gleda, čime se bavi. U ovom slučaju se otvaraju mnoga pitanja - objašnjava naša sagovornica.

"Ovde ima elemenata patološkog ponašanja"

- Mora sada da se reaguje, a ne da se razmišlja o tome u kakvu će osobu to dete da izraste jer su u ovom slučaju prisutni elementi ozbiljnog patološkog ponašanja. Brine me to što je dete od 12 godina tako nešto moglo da uradi. Ovo nije jedan akt nasilja to je sadističko mučenje nekoga ko ne može da uzvrati i to otvara pitanje ozbiljnog mentalnog stanja tog deteta. Veoma često se u ponašanju dece koja su kasnije kao odrasle osobe agresivne, nasilne, gde se ponašaju potpuno društveno neprihvatljivo, nalazimo istoriju takvog ponašanja još kada su bili deca - dodaje Lajovićeva.

Igrice ne smeju biti izgovor

- Ne bi bilo dobro da se ova priča okrene u pravcu toga da deca gledaju nasilne igre, nasilne filmove, da igraju igrice kako bi proverili da li mačka ima devet života ... To može da bude jedan od elemenata ali ne smemo da se zaustavimo na tome i da kažemo pa to je uzrok i da stanemo. Mora ozbiljno da se radi kako se to ne bi ponovilo - priča psiholog.

Lajovićeva kaže da sa decom i roditeljima mora ozbiljno da se priča na temu nasilnog ponašanja.

- Škola mora da organizuje veoma intenzivan rad sa decom i sa roditeljima na temu nasilnog ponašanja dece prema bilo kome i bilo čemu. Destruktivno ponašanje je ozbiljna tema za rad sa decom u toj školi. Mora da se osmisli plan aktivnosti koji će da potraje i moraju da se uključe aktivnosti koje bi podsticale pozitivan stav prema drugim bićima da se zna odnos između destruktivnog i konstruktivnog ponašanja - zaključuje naša sagovornica.

Bonus video

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike