Trgovina ljudima: Nevenu sa samo 20 godina uvukao u prostituciju čovek u koga se zaljubila!

10.10.2022

18:15

1

Autor: Maja Kostić

Prave razmere trgovine ljudima nisu još poznate jer žrtve uglavnom ne prijavljuju eksploataciju

Trgovina ljudima: Nevenu sa samo 20 godina uvukao u prostituciju čovek u koga se zaljubila!
trgovina ljudima profimedia-0569183682 - Copyright Profimedia

Niš je grad sa oko 260 registrovanih slučajeva trgovine ljudima, što ga čini gradom koji drži ovaj neslavni rekord. Ovo je, između ostalog, istaknuto na stručnom skupu „Da li život ima cenu? Trgovina ljudima i drugi oblici nasilja u lokalnim samoupravama“, održanom u Gradskoj kući u Nišu. 

Nevena Mitić imala je samo 20 godina kad je postala žrtva trgovine ljudima. Zaljubila se, misleći da je pronašla „princa na belom konju“ i neko bolje sutra.

- Odveli su me iz Niša kada sam imala samo 20 godina. Poručila bih svim ženama da ne veruju slepo u sve ono što vide i čuju, da se savetuju sa roditeljima, prijateljima, rođacima ili sa bilo kim kako ne bi bile same u tome ako im neko ponudi bolji posao u inostranstvu - kazala je žrtva trgovine ljudima.

24sedam/Maja Kostić
Nevena Mitić

Kaže da je na to dobrovoljno pristala, zato što je mislila da je pronašla čoveka koji će je izvući iz nasilja, jer je u tom trenutku uveliko trpela porodično nasilje.

- Zaljubila sam se i mislila sam da ću napokon naći mir u životu i otići sa nekim ko će mi pružiti neki bolji život. To je bila samo zamka da padnem u ruke kriminalcima. Brzo sam shvatila o čemu se radi, dve godine sam bila rob u Holandiji, ali uvek sam verovala da će me neko izvući odatle. Posle dve godine sam uspela da pobegnem - kaže ona.

Govorilo se na skupu i o ukazivanju na potencijalnu opasnost, ali i preventivu kada su deca u pitanju.

Ibro Ibrahimović, ispred Biroa za borbu protiv trgovine ljudima, ističe da ono što je važno kada je trgovina ljudima u pitanju, jeste to da prave razmere ovog fenomena nisu još poznate, jer žrtve uglavnom ne prijavljuju eksploataciju, radnu ili seksualnu. 

24sedam/Maja Kostić
Skup u Nišu

Dodaje da su žene najčešće žrtve, ali da ne postoji posebna kategorija za koju se može reći da se posebno ističe. Žrtve nisu samo siromašne i neobrazovane žene, već to mogu biti i obrazovane i bogate.

Nakon donošenja Uredbe o mreži ustanova socijalne zaštite, Vlada Republike Srbije 2012. godine osnovala je Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima. Centar je počeo da radi 2. jula iste godine, nakon obezbeđivanja osnovnih, minimalnih uslova za rad ustanove. Tada sa radom počinje Služba za koordinaciju zaštite žrtava trgovine ljudima. U februaru 2019. godine počelo je da radi Prihvatilište za smeštaj žrtava trgovine ljudima.

- Prevencija je nešto na čemu kontinuirano radimo, prevenecija se odnosi na identifikaciju samih žrtava. Svi korisnici, bez obzira na to da li su žrtve nasilja ili trgovine ljudima, jesu korisnici naših usluga i prava. Oni ostvaruju sva moguća prava u smislu prihvatilišta, zbrinavanja - kaže Slađana Čabrić iz Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sektora za socijalnu zaštitu.

Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice, ističe da se mora voditi računa o tome sa kim deca provode vreme na društvenim mrežama, šta je to što je potencijalna opasnost po bezbednost dece.

-  Na društvenim mrežama se udvostručio broj pedofila koji preko raznih profila vrbuju decu. To i jeste opasnost, jer deca ne umeju da prepozanju predatore. Oni se spuštaju na novo deteta sa kojim se dopisuju - objašnjava Davidovićeva.

Migrantska kriza je donela puno toga u vezi sa trgovinom mladim devojkama i ženama.

- Mislim da smo veoma odgovorni kada su u pitanju deca i svi oni koji su u migrantskoj krizi, jer na svim punktovima gde imamo prihvat migranata, imamo i bazu podataka o svim osobama koje su ušle u našu zemlju. Trudimo se da svu decu koja duže borave u tranzitu uključimo u sistem obrazovanja i pružimo im zdravstvenu zaštitu - rekla je Davidovićeva.

Organizatori skupa su Grad Niš i Biro za borbu protiv trgovine ljudima Srbija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike