Nevena je prošla pakao – od ljubavi do legla prostitucije: "Spasla me mušterija, stavila sam ga na test"

22.10.2021

06:00

0

"Od mnogo strahova koji su već bili u meni, ekstazi je samo pojačao tu paniku. Videla sam ljude sa puškama koji će da me ubiju", seća se Nišlijka

Nevena je prošla pakao – od ljubavi do legla prostitucije: "Spasla me mušterija, stavila sam ga na test"
Nevena Mitic, prica o podvodjenju i prostituciji 3009 2021 (1) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Nišlijka Nevena Mitić, žrtva modernog ropstva, u više navrata je govorila za medije o svom nimalo lakom životu, a sada je za 24sedam iznela sve detalje svog bega iz ruku trgovaca ljudima i susreta sa otmičarem nakon mnogo godina.

Nevena se sa 20 godina zaljubila. Po prirodi sanjalica, mislila je da je srela princa koji će je odvesti u bolje sutra. Vrlo brzo, pošto je u Nišu sela u voz sa mladićem i još nekoliko devojaka, shvatila je da je princ u stvari zver. 

- Bilo je to 1995. godine. U Srbiji i u Nišu živelo se teško, a u mojoj porodici posebno. Bili smo siromašni, ali ono što me je najviše bolelo jeste nasilje koje sam svakodnevno gledala u kući. Nisam to mogla da izdržim, i jedino što sam želela je da pobegnem odatle. Upoznala sam tog mladića iz Niša i verovala sam da sam se ludo zaljubila. Zaista, sada kada razmišljam, bila sam perfektna žrtva za trgovce ljudima, koji su me vešto namamili, a potom mi izokrenuli život naopačke - počinje priču za 24sedam Nevena. 

Verovala je da se rodila ljubav i da je mladić, kojeg je upoznala preko drugarice, njen spasilac. 

- Braću sam upoznala mesec dana pre polaska za Holandiju. Prijateljica je bila posrednik. Glavni je bio stariji brat, ali je mlađi u meni prepoznao žrtvu. Moja drugarica nije nasela kao ja, jer, znate... ja sam mnogo letela. Mnogo godina kasnije ona mi je rekla da je pokušala da me odvrati na sve načine od puta, ali da ja nisam imala uši da čujem tako nešto. Interesantno je da nisam pitala zašto i gde idemo, već sam sebi u glavi ponavljala: “Gde si ti bio celog mog života?” Navodno smo pošli u Holandiju da započnemo zajednički život - seća se naša sagovornica. 

 

U vozu shvatila da je u opasnosti 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Ipak, u vozu kojim su iz Niša krenuli Nevena shvata da je đavo odneo šalu i da je princ u stvari zver, a da je ona u najmanju ruku u nevolji. 

- Shvatila sam da sam u nevolji čim smo ušli u taj  voz. Mladić, koji je navodno bio zaljubljen u mene, samo se okrenuo i... bio je drugi čovek. Već je počeo da menja svoje ponašanje. Mislim da mu je bilo dosta igre - priča Nišlijka. 

Ono što je interesantno, kaže Nevena, jeste to što su u svaku zemlju ulazili bez vize, i to joj je bio znak da braća iz Niša rade sa policijom i u drugim zemljama.  

- Bila je to uigrana šema. Na prvoj  granici nam je carinik uzeo sve pasoše. Pomislila sam – ovo je spas, ali oni su nam vratili dokumenta kao da je sve u redu. 

Na beg nije ni pomišljala, jer ju je strah paralisao. 

- Već sam bila preplašena i nisam znala kuda ću. Nisam imala ni novac. Jednostavno, nisam znala gde sam, a panika me je samlela – iskrena je naša sagovornica. 

 

Prvi dan noćne more 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Prvi dan u Holandiji bio je najgori. 

- To je dan kada treba da te slome, da budeš robot koji radi ono što mu se kaže, bez ikakvog pružanja otpora. Bili smo u nekom stanu, nas nekoliko devojaka bile smo zaključane, i iskreno, nisam imala predstavu o vremenu, da li je to bilo mesec ili dva. Ponašali su se kao da smo stvari, radili su sa nama šta su hteli... Pre svega su želeli da nas slome psihički. Pretili su da će nam pobiti porodicu, a istovremeno su ponavljali da su me spasli iz bede, iz onog sela, da ja ništa ne razumem i da im dugujem. Tukli su nas, ali ja sam donekle imala sreće - dobila sam manje batina od drugih jer sam brzo shvatila da moram da igram onako kako oni diktiraju - naglašava Nevena.  

- Jednog dana sam došla i rekla: "Želim da danas radim, ako je moguće. Znam koliko vam dugujem i taj dug bih da vam vratim."

Sećam se, bio je februar. Izašla sam bez jakne, veša, šminke..., samo u onome što sam imala na sebi u tom trenutku. Tako je počela moja dvogodišnja noćna mora. 

Sa porodicom se čula povremeno, ali sve što je mogla da im kaže je da je dobro i da ne brinu. 

- Morala sam da kažem: “Dobro sam, a u stvari sam mislila - može li iko da me izvuče odavde?! - setno priča Nevena. 

Radila je u javnim kućama i u Nemačkoj i Holandiji, šest dana u nedelji. 

- Sećam se tog mračnog crnog bara u Nemačkoj, i crvenog svetla zbog kojeg sam posle imala i probleme sa vidom. Bilo je zaista jezivo. Neke devojke su uspele relativno brzo da pobegnu, ali ja sam znala da moram da čekam pravi trenutak. Verovala sam - doći će neko, zaljubiće se i odvešće me - priseća se Nišlijka. 

 

Beg kao na filmu 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Tako se i desilo. Nevenu je iz legla prostitucije spasao muškarac koji je bio njena mušterija. 

- Nije to bilo odjednom. Bilo mi je potrebno nekoliko meseci da postanem sigurna u njega, da mogu da mu se poverim. Testirala sam ga, svesno ili nesvesno, ne znam - kaže Nišlijka, koja nam je do detalja opisala kako se spasla. 

- Znam da me je jedno veče odveo u diskoteku. Dao mi je ekstazi, a i on je uzeo. Od mnogo strahova koji su već bili u meni, ekstazi je samo pojačao tu paniku. Videla sam ljude sa puškama koji će da me ubiju. Rekla sam mu samo: “Vodi me odavde!” Krenuli smo kolima i primetila sam da nas jedan automobil prati. Tada sam pomislila - noćas je ili najbolji trenutak u mom životu, jer će me on spasti, ili najgori, jer je on jedan od njih i vodi me da me ubiju - seća se Nevena tadašnjeg straha. 

- Rekla sam mu: “Ako me voliš, vratićeš me nazad u klub.” Taj put je trajao dva-tri sata, a panika se samo pojačavala. Pozvala sam i bar i rekla im sa kim sam i da, ukoliko mi se nešto desi, oni to moraju da znaju. Kada me  jedovezao do kluba, bila sam sigurna da mogu da mu verujem. Ispričala sam mu celu priču - kaže Nevena, koja je tada mogla da razmišlja o begu. 

- Prvobitno sam napravila plan - otići od tačke A do tačke B, a da oni ne primete da se nešto dešava. Bila je nedelja, kada nema mnogo ljudi u kući. Kapija je bila zaključana i preskočila sam je. Pozvala sam taksi, ali me je on vozio samo do jedne tačke. Išla sam potom peške, a onda me je na dogovorenom mestu čekao moj heroj. To je za mene bio dan koji nikada neću zaboraviti, jer najgori osećaj koji sam imala za te dve godine je da se probudim i pomislim - još uvek nisam slobodna. Bio je to prvi dan slobode... 

Sa spasiocem je bila u vezi nekoliko meseci, ali je on odlučio da mu život krene u drugom smeru. 

“Evropa mi bila mala” 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

- Nije mogao da podnese moje padove. Presekao je, jednostavno, ali me je uputio na njegovog imućnog prijatelja, koji mi je pomogao da pobegnem u Brazil. Želela sam da odem što dalje iz Evrope da bih se osećala slobodno. Evropa mi se činila malom i mislila sam da će me naći.

U Brazilu se Nevena potpuno preporodila. Kaže, prijalo joj je i sunce, ljudi... 

- Mislila sam da sam poludela, bila sam mnogo agresivna. U Brazilu sam godinama radila kao recepcionar i konsijerž u hotelu. Radila sam na sebi dve decenije. Prvo psihoanalize, četiri puta nedeljno, i tako dve godine. To je bio veliki korak, a onda sam našla sebe u budizmu, reikiju, jogi... Pitala sam se često - zašto ja, šta sam učinila ovom svetu? A onda mi je budizam dao odgovor, da ništa u životu nisam slučajno prošla. Danas se uvek pitam šta je lekcija, a ne zašto se baš meni nešto desilo. Još uvek sam anksiozna, ali to ne može da se poredi sa mojim stanjem tokom tih prvih godina posle pakla – poverila nam se ova hrabra žena, koja se u međuvremenu ostvarila i u ulozi supruge i majke. 

Otac nikada nije saznao 

Njen otac nikada nije saznao istinu, umro je 2008. godine, a majka verovatno zna.

- Mislim da je nešto načula. Jednom sam je pitala: Da li znaš šta mi se desilo? - kaže Nevena. - Odgovorila mi je da baš i ne bi želela da čuje. 

 

Vratila se u Srbiju i ostala zbog ljubavi

Kako bi se potpuno oslobodila strahova i krenula dalje, Nevena se mnogo godina kasnije srela sa svojim otmičarem. 

- Kad god bih odlazila u Niš uvek sam bila sa nekim, nisam smela sama da hodam ulicom. Shvatila sam da moram da ubijem tu zver u sebi i odlučila sam da moram da se sretnem sa njima. Našla sam se sa starijim bratom. Strah me je savladao i tog dana, jer smo išli van grada. On u automobilu sa vozačem napred, a ja pozadi. Prestravljena sam bila sve dok nismo se nismo zaustavili i dok nisam videla ljude oko sebe. Razgovarala sam sa njim kao čovek sa čovekom i, moram reći - to je bio još jedan važan dan u mom životu. Da se nisam osmelila danas ne bih mogla da radim ovo što radim - kaže hrabra Nišlijka, dok joj se pogled gubi u daljini.  

Posle 23 godine vratila se u Srbiju.  

Došla je kako bi radila performans sa brazilskom umetnicom, a ostala je zbog ljubavi. 

- Uvek sam bila vođena srcem. I da, ono treba da bude glasnije, ali i razum uvek mora da bude prisutan.  

Svoje životno iskustvo pretočila je u nešto korisno. Za sebe kaže da joj je zadatak da usmerava mlade devojke. Uskoro bi svetlost dana trebalo da ugleda i dokumentarni filmu "Nevena" u srpsko-brazilskoj produkciji. 

Narednih dana čitajte na našem portalu i o tome na koje načine sve trgovci ljudima vrbuju mlade žene i devojčice, ali i kako prepoznati predatore i reagovati u datim situacijama. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike