Tijana je jedna od 200 u Srbiji! Sa 17 godina počela da vozi motor zbog momka, a danas je "prva bajkerka" Srbije i ima svoju radionicu!

09.10.2022

18:57

0

Autor: Maja Kostić

Tijana već 10 godina aktivno vozi motore i organizatorka je prve Moto avanture za devojke

Tijana je jedna od 200 u Srbiji! Sa 17 godina počela da vozi motor zbog momka, a danas je "prva bajkerka" Srbije i ima svoju radionicu!
viber_image_2022-10-05_09-47-49-720 - Copyright Ivica Ivanović

Vožnja motora za neke ljude predstavlja osećaj potpune slobode a tako je baš i Tijana Guberinić Žikić iz Zaječara opisala kakav je za nju osećaj kada vozi motor. Ona zajedno sa još 200 žena koje aktivno voze motore u Srbiji ruši sve stereotipe i predrasude o tome šta znači biti bajker.

Motor je počela da vozi sa 17 godina i njen prvi motor imao je 125 kubika. Ona je počela da se zanima za motore zbog ljubavi prema momku koji vozio motor.

- Ja sam upoznala neko društvo koje vozi motore i zaljubila sam se u momka koji vozi motor. Mi smo počeli da se zabavljamo on je bio malo posesivan po pitanju svog motora, nije mi dao da probam. Onda sam se sama upisala u auto školu, a roditelji su rešili da me podrže uz rečenicu: “Ćero bolje da voziš sama nego ko zna sa kojom budalom” - rekla je Tijana. 

Tijana sada, već 10 godina aktivno vozi motore. Zajedno sa suprugom vlasnica je moto radnje u Zaječaru, ali je i  predsednica Društva motociklistkinja Srbije, kao i organizatorka prve Moto avanture za devojke.

Foto Ivica Ivanović
 

- Mi smo udruženje i trudimo se da povežemo, osnažimo i edukujemo žene u motociklizmu. Trudimo se da imamo neke simpatične akcije i da stanemo iza tih akcija. Udruženje je nastalo tako što smo 2019. godine vozile moto štafetu, bile smo deo ženske moto štafete koja je obuhvatala ceo svet i prolazila je i kroz Srbiju. Tada smo shvatili da nam fali jedno pravno lice koje bi trebalo da stane iza nas kako bismo mogli da se da se dogovaramo oko budućih akcija - rekla je Tijana.

Te godine kada su nosile štafetu kroz Srbiju u znak podrške ženama i porodicama koje se bore protiv raka nosile su i roze marame.

Foto 
Ivica Ivanović

 

 

- Te godine jedna devojka koja je vozila motor umrla je od raka i želele smo da u znak sećanja na nju, ali i na sve ljude koje se bore protiv ove teške bolesti i u sklopu jednog velikog svetskog događaja ostavimo poruku podrške - rekla je Tijana.

Ona kaže da sve žene koje su u Udruženju imaju mnogo obaveza i kod kuće i na poslu te ne stižu da budu aktivne koliko bi želele, ali nadaju se nekim budućim akcijama koje će sprovesti. U međuvremenu uživaju u vožnji kad god se ukaže prilika.

- Jeste kliše ali motor je sloboda, možeš da osetiš mirise, vidiš predele na jedan drugačiji način. U autu si nekako ušuškan ovde si izloženiji svemu što se dešava oko tebe. Još nešto , a svakako ne manje bitno, lakše se parkira i svi znamo da izgleda dobro - kaže Tijana.

Kako je istakla, devojke, biraju različite motore. Neke se opredeljuju da voze i sportske motore, velike putne motore, ima devojaka koje voze samo kros motore i voze po blatu, ima devojaka koje voze samo stazu.

- Kod nas u Srbiji postoji predrasuda da su žene male, a motori veliki, i često zbog straha odluče i da ne probaju. Želim da im poručim da ih to ne sputava nego da probaju. Mogu da odu do auto škole, mogu da popričaju sa kolegama na dva točka... nebitno da li su devojke ili muškarci svi će rado podeliti svoja iskustva i mogu, naravno, da se obrate nama kao udruženju i mi ćemo im rado pomoći - zaključuje Tijana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike