Škole prave planove za štednju na zimu: Raspust da se produži, a časovi da se skrate

18.09.2022

06:30

0

Svim ustanovama dat je rok da do 15. septembra dostave Ministarstvu energetike plan uštede po mesecima

Škole prave planove za štednju na zimu: Raspust da se produži, a časovi da se skrate
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Svim školama u Srbiji stiglo je obaveštenje da naprave plan uštede energije za 15 odsto. Iz Foruma beogradskih gimnazija predlažu Ministarstvu prosvete da se zimski raspust produži i pomeri na drugu polovinu januara do polovine febrauara, a savetuje i skraćenje časova za pet, odnosno 15 minuta u najhladnijim danima.

Zahtev školama da naprave plan uštede energije stigao je od Ministarstva rudarstva i energetike, preko resornog Ministarstva prosvete. U dopisu se navode da ustanove odrede lica koja će se starati o smanjenju potrošnje energije, da se pripremi plan mera štednje u visini od najmanje 15 odsto na mesečnom nivou, kao i da se svi zaposleni obaveste o merama i preporukama za štednju.

Svim ustanovama dat je rok da do 15. septembra dostave Ministarstvu energetike plan uštede po mesecima. Preporuka za kasnije je da se jednom mesečno, do 15-og u mesecu Ministarstvu dostavi izveštaj o realizaciji plana uštede, razlozima za odstupanje zadatih ušteda, kao i problemima u sprovođenju mera.

Forum beogradskih gimnazija zatražio je od Ministarstva prosvete da tom problemu pristupi sistemski, a ne da se odgovornost prebaci na škole, zaposlene i direktore, piše Euronews.

 Ako nas je korona iznenadila i zatekla nespremne, očekujemo od ministra prosvete da ovom problemu, za koji znamo već više meseci, pristupi krajnje ozbiljno. Smatramo da Kalendar obrazovno – vaspitnog rada za ovu školsku godinu nije prilagođen aktuelnoj energetskoj situaciji -  navodi se u saopštenju Foruma (sindikata zaposlenih u beogradskim gimnazijama).

Predlažu pomerenja zimskog raspusta

Profimedia
 

 

Iz Foruma pozivaju Ministarstvo prosvete da se hitno razmotri nekoliko mogućnosti koje bi mogle doprineti smanjenju potrošnje energenata. Predlažu da se revidirati Kalendar obrazovno-vaspitnog rada produžavanjem zimskog rasputa i njegovim pomeranjem na drugu polovinu januara do polovine februara uz manji broj dana prolećnog raspusta.

Smatraju da bi uštedi energenata doprinelo i skraćenje trajanja časova sa 45 na 40 minuta, čime će se skratiti boravak dece u školama za ukupno jedan sat i deset minuta, kao i skraćenje trajanja časova sa 45 na 30 minuta tokom najhladnijeg perioda godine.

- Forum beogradskih gimnazija razume i podržava predloge za mere štednje, ali smatramo da su nam osim pojedinačnih rešenja na nivou škola, potrebna i sistemska rešenja koja podarazumevaju odgovornost onih koji rukovode sektorom obrazovanja -  navodi se u saopštenju

Ministarstvo se oglasilo - Pratićemo energetsku situaciju

U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da su na inicijativu i zahtev ministarstva nadležnog za pitanje energetike, uputili školama preporuke i mere za uštedu električne energije. Napominju da je preporuke i mere propisalo Ministarstvo rudarstva i energetike za sva javna preduzeća, javne ustanove (u koje spadaju i ustanove obrazovanja), jedinice lokalne samouprave, te da je reč o opštim preporukama za uštedu električne energije u narednom periodu.

Bonus vdeo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike