U stravičnom požaru u manastiru Svetog proroka Ilije sve je uništeno, sem ikona! Posle mnogo patnji otac Serafim želi samo jedno (FOTO)

14.09.2022

11:35

1

Konak je imao deset soba, urađenu grejnu instalaciju, kao i radionicu u kojoj su monasi radili duborez. Međutim, u nekoliko minuta, kao da je sve zbrisano

U stravičnom požaru u manastiru Svetog proroka Ilije sve je uništeno, sem ikona! Posle mnogo patnji otac Serafim želi samo jedno (FOTO)
požar manastir - Copyright 24sedam/Promo/Zoran Džonov

Strašan požar izbio je 2018. godine u manastiru Svetog Ilije u Kacapunu, kod Vladičinog Hana. Vatra je zahvatila konačište, a izgorelo je gotovo sve u njemu osim ikona na kojima su bili likovi svetitelja. Na sreću, povređenih nije bilo, ali je manastirska zgrada pretrpela ogromnu štetu. Sada starešine manastira traže pomoć za obnovu. 

24sedam razgovarao je sa ocem Serafimom, koji je uputio apel za pomoć. 

- Prošlo je četiri godine od tog strašnog događaja. Više desetina vatrogasaca i meštana je učestovala u gašenju vatre. Jedan od naših sugrađana je nakon vatre, u pepelu, uspeo da pronađe ostatke ikona koje nisu uništene. Ostali su čitavi likovi Isusa Hrista, Jovana Krstitelja, Svetog apostola Pavla - počinje naš razgovor otac Serafim. 

Zoran Džonov
 

Konak je imao deset soba, urađenu grejnu instalaciju, kao i radionicu u kojoj su monasi radili duborez. Međutim, u nekoliko minuta, kao da je sve zbrisano. 

Zoran Džonov
 

- Utvrdili smo da je da su požar prourokovale strujne instalacije. Da li je majstor tokom nekih radova ekserom probio neku žicu ili su voluharice oštetile kablove, ne znam, ali nam je dugo nakon toga trebalo da se oporavimo i uz pomoć vernika i naroda iz cele Srbije uspeli smo da podignemo novi konak. Međutim, sada nam je potrebna peć na drva, jer je duga i hladna zima pred nama - dodaje naš sagovornik. 

Otac Serafim napominje da su se prethodnih godina grejali na peć na pelet, međutim, kako je došlo do poskupljenja energenata, kaže da bi im mnogo značilo da pređu na drva.

- Svaka pomoć nam je dobrodošla. Potrebno nam je i da se podigne nova radionica, u kojoj bismo mogli da nastavimo sa aktivnostima u duborezu, kojima smo se bavili pre požara. Naravno, prioritet je ova peć, koja bi nas spasila visokih troškova - navodi otac Serafim.  

Kako je konak bio udaljen oko 50 metara od same crkve u manastirskom dvorištu, nije došlo do njenog oštećenja, ali je manastiru Svetog proroka Ilije veoma potrebna naša pomoć. Osim vatrene stihije, nedugo nakon nemilog događaja, ova svetinja je bila na udaru velikih kiša i poplava, ali su uz Božiju pomoć i pomoć vernika manastirske starešine i to nedaće savladalo. 

Svi koji žele da pomognu mogu da se lično jave Ocu Serafimu na telefon 066 888 71 29.

Zoran Džonov
Konak nakon obnove

Manastir Svetog Ilije u Kacapunu datira još iz 13 veka. Narodno predanje kaže da ni Turci nisu smeli da ga ruše jer su plašili gneva Svetog Ilije. Međutim, kada se na ovu prvoslavnu svetinju srušilo Kacapunsko brdo ona je potpuno zatrpana, a ponovo je otkrivena tek kada je stoka došla da pase na tom mestu i pronašla manastir pokriven zemljom i korovom. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike