Novinar 24sedam u spavaćoj sobi kraljice Elizabete II: Pogledajte raskoš u kome je uživala (FOTO/VIDEO)

14.09.2022

06:00

0

Prilikom posete Jugoslaviji, kraljica Elizabeta II bila je ugošćena i u Plavom vozu

Novinar 24sedam u spavaćoj sobi kraljice Elizabete II: Pogledajte raskoš u kome je uživala (FOTO/VIDEO)
kraljica-ekizabeta-plavi-voz-eskluz copy - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Poznata je činjenica da je kraljica Elizabeta II 1972. godine posetila Jugoslaviju, a na beogradski aerodrom je sletela u društvu supruga princa Filipa i princeze Ane.  A na aerodromu ju je lično dočekao predsednik SFRJ Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka.

Englezi su bili skeptični zbog njene posete jer je Jugoslavija tada bila komunistička država, ali su njihovi mediji bili oduševljeni toplim prijemom u Beogradu.

Kraljica je imala veoma sadržajnu posetu, a Tito se trudio da joj pokaže veliki broj znamenitosti po gradu ali i da je što bolje ugosti. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Krevet u kome je spavala Elizabeta II

Jedan od nezaobilaznih delova posete svih visokih zvaničnika Jugoslaviji bila je i vožnja Titovim Plavim vozom. Tako je i kraljica Elizabeta II imala priliku da se provoza ovom mašinom pravljenom specijalno za predsednika SFRJ i njegove goste.

Zanimljivo je da je kraljica odsela u vagonu koji je pravljen za francuskog lidera Šarla de Gola, koji u njega nikada nije ni kročio. 

A ovu informaciju nam je pre izvesnog vremena potvrdio i Željko Jovanović iz "Srbijavoza". On je objasnio našem novinaru da je salon Šarla de Gola "najnovije proizvodnje" i napravljen je 1963. godine.

- Ali De Gol nikada nije došao i vagon je koristila kraljica Elizabeta i drugi državnici - potvrdio je Jovanović.

24sedam/Katarina Mihajlović
Kraljičino kupatilo u Plavom vozu

Zanimljivo je i to da je za De Gola pravljena kabina sa malo dužim krevetom jer je on bio visok.

- Pravljen je vangabaritni krevet ali ga on nikada nije koristio. Ali drugi državnici jesu koji su dolazili kod Tita u goste - objasnio nam je svojevremeno Jovanović.

Inače, kraljičina soba bila je slična drugim sobama a karakteristično je što je imala crveni krevet, za razliku od De Golovog, koji je bio plav. 

Kraljica je imala sobu sa dva prozora, ogledalima, noćnim stočićem, veoma lepo uređenim kupatilom kao i drugim delovima nameštaja kako bi joj bilo što udobnije. 

Očigledno je da je Brozu bilo veoma bitno da ostavi utisak na Elizabetu II, što dokazuje i smeštaj koji je imala. 

Inače, u njenu čast Tito je održao govor u kome je naglasio da je za čitavu planetu najvažniji mir, nezavisno od političkog uređenja i partije na vlasti.

Britanci su poslali i nekoliko novinara koji su izveštavali o poseti, a zabeleženo je da je kraljica bila fascinirana masom i toplim prijemom u Jugoslaviji.

U pokušaju da joj što više ugodi, Tito je, čini se, malo i preterao. Zapravo, postoji  bizarna priča o tome da je tražio da se oteraju sve žabe oko Belog dvora, gde je Elizabeta odsela, kako bi ona mogla mirno da spava.

Ali Elizabeti II bilo je neobično što nema zvuka žabljeg kreketanja, uz koje se smirivala i uspavljivala. Nakon što se požalila, žabe su bile vraćene! 

Postoji i priča da je Tito čak i ponizio pomalo kraljicu kada su zajedno gledali film u dvorcu na Dedinju. Naime, ona je sedela u donjem redu u sali, a Tito iznad nje. Prilikom njegove navodne posete Britaniji, opomenut je da sledi protokol.

Ipak, Elizabeta II stvorila je prilično pozitivno mišljenje o Brozu pa je ostala zabeležena i njena izjava o Titu: "Ako je on mašinbravar, ja nisam kraljica Velike Britanije".

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike