Naša dva naroda zajedno su prolivala krv, a sada imamo mesto gde ćemo je čuvati: Na ovo se dugo čekalo! (FOTO, VIDEO)

12.09.2022

19:13

0

Autor: Maja Kostić

Kompletnu opremu za banku krvi u vrednosti od 200.000 evra donirala je Ambasada Izrela u Srbiji

Naša dva naroda zajedno su prolivala krv, a sada imamo mesto gde ćemo je čuvati: Na ovo se dugo čekalo! (FOTO, VIDEO)
viber_image_2022-09-12_16-33-59-353 - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Prva banka krvi južno od Beograda otvorena je u Nišu i nosiće ime doktora Davida Albala srpskog lekara jevrejskog porekla. Opremljena je najmodernijom i najsavremenijom opremom sa ciljem da pacijenti od sada mnogo brže dobiju neophodnu krv.

Doktor Milan Lazarević rekao je da je donacija obuhvatila opremu automatsku i manuelnu za pretranfuziono testiranje pacijenata, namenske frižidere i zamrzivače za skladištenje krvi i produkata od krvi, sisteme za suvo otapanje zamrznutih krvnih produkata, silere za taljenje kesa, transportne frižidere, termostate, centrifuge, pipetore i sve ono od opreme što je neophodno za jednu banku krvi.

24sedam/Maja Kostić
 

“Najveći značaj je i taj što ćemo krv udostupiti našim pacijentima da pored bolesničke postelje, bez nekog dodatnog čekanja se nalazi sve ono što im je potrebno, čime ćemo visok kvalitet lečenja još više unaprediti”, rekao je Dr Milan Lazarević.

Kompletnu opremu za banku krvi u vrednosti od 200.000 evra donirala je Ambasada Izrela u Srbiji.

Ambasador Izrela Jahel Vilan rekao je da otvaranje banke krvi na današnji predstavlja ostvarenje davnašnjeg sna koji su  sanjali sa profesorom Milićem i da se na ovaj način veliko prijateljstvo između Srbije i Izrela pretvori u nešto konkretno.

24sedam/Maja Kostić
 

“Jevrejski i srpski narod su zajedno prolivali krvi tokom oba svetska rata, i otvaranje banke krvi danas predstavlja posebnu simboliku da zapravo ta naša stradanja pretvorimo u nešto pozitivno i korisno. Ove godine obeležavamo 30 godina od ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa, ali mislim da je ovo jedna od najznačajnijih aktivnosti u vreme mog mandata, koja će ostati i kada se moj mandat u Srbiji završi. Drago mi je što će nositi ime po Davidu Albali koji predstavlja personifikaicju prijateljstva između naša dva naroda”, rekao je Vilan.

24sedam/Maja Kostić
 

Počasni gost na otvaranju Banke krvi u Nišu bio je i direktor Simon Vizental centra u Jerusalimu Efraim Zurof rekao je da će banka pomoći zdravstvenim radnicima da uspešno leče građane Niša i jugoistočne Srbije.

“Iskreno kada sam dobio poziv da prisustvujem otvaranju banke krvi u Nišu, nisam bio siguran da sam ja prava osoba za to, niti na koji način sam ja zapravo povezan. Sada kad bolje razmislim, shvatam da je moje prisustvo opravdano, mnogi zločinci za koje sam pomogao da budu uhvaćeni, činili su zločine ne samo protiv izraelskog nego i protiv srpskog naroda. Za mene je bila velika čast da oni mogu da budu kažnjeni za sva nedela, da naučimo svet kakvu kaznu zaslužuju zločinci koji su naneli patnju izraelskom i srpskom narodu tokom Holokausta”, kazao je Zurof.

Banka je ponela ime po velikom srpskom junaku i patrioti, čoveku koji na svaki način oslikava ono što je najbolje u ova dva naroda.

- Albala je rođen u Beogradu, medicinu je završio u Beču i odmah po povratku priključio se srpskoj vojsci, kao sanitetski oficir. Učestvovao je u oba Balkanska i u Prvom svetskom ratu. Ranjavan je pet puta, od toga dva puta teško. Prešao je albanski golgotu, preležao pegavi tifus i koleru i preživeo. Njegov značaj u jevrejskoj zajednici je taj da je David Albala odneo pismo u ime naše vlade, tada Kraljevine Srbije, kojom je ona tada bila prva zemlja na svetu koja je priznala pravo Jevrejima na državu. To je bilo 1917. godine - izjavio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike