Najnoviji korona presek: Preminulo 7 osoba, više zaraženih nego juče!

12.09.2022

15:21

0

Pratite nove informacije o virusu u našoj zemlji

Najnoviji korona presek: Preminulo 7 osoba, više zaraženih nego juče!
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

Koronavirus je u poslednja 24 časa potvrđen kod 3.141  osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 7 pacijenata.

Testirano je 13.869 osoba.

Na respiratoru je 21 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano 560 osoba.

Da podsetimo, koronavirus je juče potvrđen kod 2.190 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 13 pacijenata. Testirano je 7.831 osoba. Na respiratoru je bilo 24 pacijenata, a ukupno ssu bile hospitalizovane 562 osobe.

Za brigu može da bude oktobar i podvarijanta BA.4.6, koja je napravila pometnju u Australiji, a koja će verovatno tada stići i do Srbije. 

I zato je važno da svi koji pripadaju ugroženim kategorijama prime četvrtu dozu i mirnije uđu u jesen, a ne da kalkulišu i čekaju novu vakcinu, a u čekanju dobiju kovid.

- U Srbiji je i dalje dominantna podvarijanta omikrona BA.5, a blagi skok, pa i oscilacije korona brojeva i očekujemo u septembru, baš zbog početka školske godine. Mada ne možemo sa sigurnošću reći da su "krivci" za ovaj manji skok školarci, jer za sada ne viđamo još toliko inficirane dece u domovina zdravlja. Ipak, ovo su još samo varijacije između dve i tri hiljade. Značajniji skok broja novozaraženih očekujem u oktobru, kad dođe do promene soja koji cirkuliše u populaciji, odnosno kada s južne hemisfere krene globalna promena varijanti, pa i do nas dođe BA4.6 podvarijanta omikrona, koja je sada u Australiji. Tamo raste broj novoinficiranih, ali i preminulih, što znači da je ta varijanta ipak opasnija od BA.5, a tu pre svega mislim na ugrožene kategorije stanovništva - ističe dr sc. med. Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac.

U takvoj situaciji, a imajući u vidu da već sada svakodnevno u Srbiji umire dvocifren broj pacijenata obolelih od kovida, dr Bekić apeluje na sve starije od 60 godina, sve sa hroničnim bolestima i sve imunokompromitovane osobe da prime četvrtu dozu vakcine ili se vakcinišu ako to već nisu uradili, jer nas tek čeka neizvesna jesen.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike