Matija iz Beograda je juče krenuo u prvi razred, ali umesto radosti, u školi ga je dočekalo poniženje i razočarenje! (VIDEO)

02.09.2022

17:50

5

Sedmogodišnjak se kreće pomoću invalidskih kolica, ali niko iz škole nije učinio ništa kako bi on nesmetano mogao da prisustvuje prvom školskom danu

Matija iz Beograda je juče krenuo u prvi razred, ali umesto radosti, u školi ga je dočekalo poniženje i razočarenje! (VIDEO)
viber_image_2022-09-02_14-13-10-880 - Copyright Privatna arhiva

Matija Jovović 1. septembra radovao se polasku u prvi razred u Osnovnu školu "Vojvoda Mišić" u Beogradu. Bio je srećan što za njega počinje jedno važno životno poglavlje i ni po čemu se nije razlikovao od ostalih prvačića, osim toga što koristi invalidska kolica, jer ne može samostalno da se kreće. Međutim, iako to u današnje vreme ne bi trebalo da predstavlja problem, malenom dečaku iz Beograda, kao i njegovoj majci Oliveri - važan dan pretvorio se u užasan. 

Naime, kako je njegova majka za 24sedam rekla, iako je škola mesecima bila upućena u Matijine potrebe zbog spinalne mišićne distrofije od koje je oboleo, niko se nije pobrinuo da se do 1. septembra savladaju te "prepreke" i detetu obezbedi adekvatan način odlaska na sprat škole. Uveravali su ih od maja, pa tokom celog leta, da će sve biti u redu kada Matija krene u školu. 

Privatna arhiva
 

- Kada se završila ta divna priredba koja je upriličena povodom polaska u školu đaka prvaka, rekli su "e, sada ćemo otići u učionicu u kojoj ćemo provesti naredne četiri godine", a onda su nas poveli u učionice na drugom spratu. Možete li da zamislite razočarenje jednog sedmogodišnjeg dečaka, koji ne može da ode do svoje učionice. Mi smo Matiju morali da nosimo - rekla je Olivera Jovović za 24sedam.

Prema njenim rečima, počevši od prilaza zgradi škole, pa sve do tog prvog časa - nijednog trenutka se niko iz škole nije postarao da Matiju učini potpuno ravnopravnim članom odeljenja.

- Na ulazu nije postojala rampa, nego su stavili improvizovanu tablu da bi Matijina kolica mogla da prođu do škole. U toj velikoj i radosnoj gužvi niko nije uopšte razmišljao da zbog kolica u kojima je moj sin, treba da mu se obezbedi neko adekvatno mesto. Onda ga je moj suprug sve vreme tokom priredbe držao - kaže razočarana Olivera i dodaje:

- Vrhunac nemarnosti bio je kada je učiteljica rekla da idu do svoje učionice. Suprug i ja smo se samo pogledali. Iako su sve znali, nisu obezbedili učionicu u prizemlju u koju bi mogao da uđe Matija u kolicima. Suprug ga je nosio na rukama, a nekoliko roditelja pomoglo nam je da popnemo kolica. Niko iz škole se nije ponudio ni oko toga da pomogne - navodi naša sagovornica. 

Na Matiju se nije mislilo ni kada su ušli u učionicu, da li će i kako moći da kolicima priđe klupi. Nije se vodilo računa ni o tome gde će sedeti asistentkinja koja sa Matijom dolazi i boravi u školi. 

- Učiteljica nam je, kada smo prišli da joj kažemo da to nisu adekvatni uslovi za naše dete koje je u kolicima, vrlo neljubazno rekla da sačekamo da prođe uvodni deo, pa da će onda obaviti razgovor sa nama. Ništa nije rešila, a direktorka škole koju smo sreli na izlazu maltene nas nije ni pogledala, nismo uspeli nikakvo objašnjenje od nje da dobijemo - navodi Jovovićeva. 

Privatna arhiva
 

Ona dodaje da je strašno i ponižavajuće da se u 21. veku suočavamo sa tim, da je deci koja se samo po nemogućnosti samostalnog življenja razlikuju od ostale dece, onemogući jedan normalan život i srećno detinjstvo. 

Olivera nam je rekla i da je Matija po povratku iz škole, nakon prvog školskog dana, bio veoma tužan i utučen. Shvativši da su to za njega nesavladive prepreke, rekao je svojoj sestri: "Mislim da ja neću moći da idem u školu". Potresena devojčica, svega nekoliko godina starija od njega, rekla mu je da ne brine i da će to vrlo brzo biti rešeno. 

- Mi smo već danas imali sastanak sa Opštinom Savski venac, koji je svakako trebalo da imamo, ali ispostavilo se da su se nametnule i neke nove teme, koje nismo očekivali. Neverovatno nam je da niko od maja do septembra nije obezbedio ono što je obećao. Takođe, možete li da zamislite kako se sada Matija oseća kada je svestan da će celo odeljenje znati da moraju da menjaju učionicu zbog njega. 

Možda će se neko od dece ili roditelja pobuniti zbog izmena, do kojih uopšte nije moralo da dođe, samo da se neko ko je bio zadužen za to, na vreme postarao. U cilju inkluzije, nijedna mera se nije preduzela - rekla je za 24sedam Jovović.

Privatna arhiva
 

Ipak, postoji neko ko nije slep i gluv na probleme sa kojima se susreo Matija, ali i verovatno mnogi drugi čije je kretanje uslovljeno kolicima. Funkcioneri u Opštini Savski venac, nakon saznanja o ovom veoma neprijatnom iskustvu jedne beogradske porodice, odlučili su da Matiji poklone električna kolica i da insistiraju na promeni učionicu. 

- Na sastanku koji smo imali sa Opštinom, saznali smo da škola u redovnoj nabavci nije čak ni poručila rampu koja je trebalo da se montira. Prosto sva obećanja koja su nam data, nisu ni pokušana da budu ispunjena - zaključila je naš razgovor Matijina mama Olivera. 

Svoje i Matijino neprijatno iskustvo u OŠ "Vojvoda Mišić" podelila je u nadi da će njihova priča pomoći svim onim roditeljima i deci, koja se 1. septembar nisu smejala i radovala svom polasku u školu, već tužno sedela u kućama, jer im neko tamo nije dozvolio da imaju pravo na jedan kvalitetan i dostojan život. 

Iz škole bez odgovora

Povodom ovog slučaja, pokušali smo da dobijemo odgovor i od Osnovne škole "Vojvoda Mišić". Pozvali smo kabinet direktora, ali nam se javila ženska osoba koja se nije ni predstavila. Na našu molbu da nas uputi na direktora ili osobu koja je zadužena za odnose sa javnošću, rekla je: 

- Ne može direktor sada da vam se javi. Možete pisati na mejl škole, ali mi ne dajemo nikakve izjave. To morate preko ministarstva - neljubazno je završila razgovor. 

Međutim, ne postoji osnov da ih pozovemo, s obzirom da se ovde radi o isključivoj odgovornosti konkretne škole, a nije nikakav postupak provere niti inspekcijskog nadzora pokrenut. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike