Dostavljači hrane na biciklima divljaju po ulicama: Koriste jednu stvar zbog koje su "nevidljivi", pa namerno krše pravila

01.09.2022

18:15

0

Često krše propise dovodeći i svoj život u opasnost

Dostavljači hrane na biciklima divljaju po ulicama: Koriste jednu stvar zbog koje su "nevidljivi", pa namerno krše pravila
Ilustracija - Copyright Profimedia

Dostavljači hrane često krše saobraćajne propise i dovode u opasnost svoje i živote ostalih učesnika u saobraćaju. Ovu činjenicu potvrđuje i poslednji događaj kada je šesnaestogodišnji dečak koji radi kao dostavljač hrane u Nišu povređen jer je svojim biciklom podleteo pod džip i zadobio lakše povrede glave i nosa.

Uviđajem je utvrđeno da je uzrok tog sudara to što se biciklista nije pridržavao bezbednog odstojanja. Nažalost, ovo nije usamljen primer "divljanja" po ulicama od strane pojedinih dostavljača hrane na biciklima u želji da što brže isporuče robu klijentima.

Čak su se i novinari 24sedam mogli uveriti da neki od njih voze u kontrasmeru, van obeleženih staza ili čak i "seku" automobile a sve da što pre obave isporuku.

Damir OkanovićIz Komiteta za bezbednost saobraćaja kažei za 24sedam da dostavljači na biciklama češće krše propise u odnosu na one koji obavljaju dostave na motociklima ili automobilima.

- Imamo ozbiljan problem kada su u pitanju dostavljači na biciklama zato što oni smatraju da za njih ne važe pravila poput prelaska na crveno svetlo, "sečenje" trake, vožnja u jednosmernim ulicama po kolovozima... Ponašaju se kao da u saobraćaju postoje samo oni i niko drugi osim njih. Automobili i motocikli imaju tablice, a bicikli ih nemaju i na sistemima za detekciju prekršaja ne mogu da se identifikuju - objašnjava Okanović.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Smatra da je najveća odgovornost na kompanijama koje ih angažuju.

- Mislim da je najveća odgovornost na kurirskim službama jer ako neko umesto za osam stigne za četiri minuta, pa valjda bi kurirska služba trebalo da ga pita kako si za četiri minuta uspeo da izvršiš dostavu. Oni bi to mogli da iskontrolišu bez problema ali jednostavno neće. I zato je najveća odgovornost na društveno neodgovornim kurirskim službama - ističe sagovornik 24sedam.

Upitan na koji način je regulisano pitanje dostavljača hrane u inostranstvu, Okanović odgovara da većina država ima problem sa regulisanjem ovog problema.

- I u inostranstvu muče muku. Britanci razmišljaju da uvedu registarske oznake za bicikle baš zbog problema koji postoji sa biciklistima u saobraćaju.

Opasni po sebe i druge

- Bila je nedavno jedna teška saobraćajna nezgoda gde je jedno lice poginulo. Od svedoka na licu mesta se čulo da je taj momak što je poginuo izbegavao biciklistu jedne kurirske službe koji se nakon nezgode udaljio. Neko tako izbegavajući biciklistu koji prelazi na crveno može da pređe na levu stranu i da ubije ili nekog drugog ili sebe i zaista je krajnje vreme da se neko ozbiljno posveti rešavanju tog problema - dodaje on.

Okanović zaključuje da je kod dostavljača interes zarade potpuno prevladao nad interesom za bezbednošću u saobraćaju.

- Oni žure da izvrše što više dostava u određenom vremenskom periodu, tačnije žure da zarade što više novca. Izuzetno cenim ljude koji se bave tim poslom jer su pitanju vredni momci i devojke. Ali ovde imamo problem sa jedne strane interes zarade, a sa druge imamo interes bezbednosti. Ispada da je u ovom slučaju bezbednost potčinjena zaradi što ne sme da se desi. Problem je što dok zarađuju za sebe, ugrožavaju i druge u saobraćaju - zaključio je Okanović.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike