Dan rudara: Bezbednost na radu najveći problem za 30.000 srpskih rudara (FOTO)

06.08.2022

05:05

0

Dan rudara se obeležava 6. avgusta, u znak sećanja na 1903. godinu i štrajkove u Senjskim rudnicima, kada su se rudari izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega

Dan rudara: Bezbednost na radu najveći problem za 30.000 srpskih rudara (FOTO)
rudnik Resavica Goran Sivački (13) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Rudari Srbije, u znak sećanja na pobunu rudara u Senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine, danas obeležavaju svoj praznik, a kako navode iz Samostalnog sindikata metalaca Srbije, najveći problem rudara je bezbednost na radu.

Predsednik ovog sindikata Zoran Marković za Tanjug navodi da u Srbiji trenutno radi oko 30.000 rudara.

- To je manje nego nekada, jer je ova delatnost modernizovana, pa je smanjen broj izvršilaca u odnosu na vreme kada je sve rađeno ručno. Tehnologija je uzela svoj danak u rudarenju, ali je najveći problem kada je reč o bezbednosti na radu ostao - kaže on.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Zato se sindikalne organizacije najviše bore za poboljšanje bezbednosti, a zatim i za adekvatne zarade, koje, prema rečima sagovornika Tanjuga, praktično nikada nisu dovoljne, s obzirom na to o koliko teškom poslu se radi.

- Moramo da se izborimo da uslovi budu takvi da više ne govorimo čuveno rudarsko - srećno‚ nego da rad u rudnicima stvarno bude bezbedan - naglašava Marković, i podseća da je i ove godine u rudniku "Soko" izgubljeno osam ljudskih života.

Prema njegovim rečima, jedan od preduslova za bezbednije uslove jeste stalna modernizacija, koja, istina, smanjuje broj neposrednih izvršilaca, ali je način da se zaštite zdravlje i životi rudara.

- Sada, pri ovim vrućinama, u drobilicama i drugim rudarskim mašinama, gde neretko nema klima-uređaja, temperatura pređe i 45 stepeni - navodi Marković.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Osim bezbednosti na radu i adekvatnih plata, sindikat se, baš kao i država, zalaže i za tzv. zelene rudnike, što podrazumeva da koliko se kopa, toliko se sadi drveća, kako bi se površine ozelenele i da bi se stvorilo zdravije okruženje za rad.

Sindikat metalaca je povodom Dana rudara Srbije na svečanosti u Majdanpeku juče u podne osmorici najboljih rudara iz četiri rudnika uručio ručne satove, kao mali znak pažnje za njihov trud i zalaganje.

Praznik će danas u rudarskom Boru biti obeležen nizom izložbi i manifestacija u organizaciji kompanije "Ziđin" i Grada Bora.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Kako je objavljeno na gradskom sajtu, program će početi tradicionalnom rudarskom budilicom, a tematski izložbeni program trajaće od osam do 20 sati na platou Doma kulture.

Građani Bora i turisti moći će da se upoznaju sa istorijom razvoja grada kroz izložbu fotografija na otvorenom Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Bor pod nazivom "Planirana starost centra".

Turistička organizacija Bora će na Bazaru povodom Dana rudara predstaviti turističku ponudu grada na izložbi suvenira, rukotvorina, proizvoda starih i tradicionalnih zanata, koja će biti promotivno-prodajnog karaktera.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Svoja vrata Boranima i turistima toga dana otvoriće i Muzej rudarstva i metalurgije "Bor" izložbom "Početak i trajanje - 120 godina rudarstva u Boru", koju će predvoditi stručni vodiči.

Tačno u podne u hotelu "Jezero" na Borskom jezeru kompanija "Ziđin" organizovaće prijem za zvanice povodom Dana rudara i tradicionalnu dodelu Šistekovih nagrada najistaknutijim zaposlenima u ovoj kompaniji za doprinos razvoju kompanije.

Na inicijativu FK Bor 1919, Borani će toga dana imati prilike da uživaju i u fudbalskom nadmetanju između ovog kluba i šampiona Srbije u fudbalu FK Crvena zvezda.

Prijateljska utakmica će se odigrati od 17 časova na gradskom stadionu FK Bor 1919.

Muzički deo programa počinje već u 16 časova na Borskom jezeru nastupom di-džeja, dok je tradicionalni večernji koncert na kome će nastupiti zvezde "Granda" Aleksandra Prijović i Stefan Petrušić zakazan za 20 časova.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Koncert će, kao što su Borani i navikli, biti upotpunjen tradicionalnim polučasovnim vatrometom u 22 časa.

Toga dana biće organizovan i besplatan autobuski prevoz na liniji Bor - Borsko jezero od 16.00 do 3.00 (polasci na svakih pola sata).

Dan rudara se obeležava 6. avgusta, u znak sećanja na 1903. godinu i štrajkove u Senjskim rudnicima, kada su se rudari izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, skraćeno radno vreme i besplatno ulje za lampe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike