Crtež deteta čiji otac zarađuje "hleb sa sedam kora" rastužio Srbiju: Porodice i domaćinstva na leđima rudara! (FOTO)

04.04.2022

15:37

0

Većina stradalih iza sebe je ostavila malu decu, a na posao su svaki dan odlazili da bi prehranili porodice i održali domaćinstva

Crtež deteta čiji otac zarađuje "hleb sa sedam kora" rastužio Srbiju: Porodice i domaćinstva na leđima rudara! (FOTO)
rudari Goran Sivački (5) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U stravičnoj nesreći koja se dogodila 1. aprila u rudniku mrkog uglja "Soko" u Sokobanji nastradala su osmorica rudara i iza sebe ostavila porodice i najmilije. Komemoracija poginulim rudarima održana je danas u 12 časova u Domu kulture u Aleksincu.

Većina stradalih iza sebe je ostavila malu decu, a na posao su svaki dan odlazili da bi prehranili porodice i održali domaćinstva. O tome kako deca doživljavaju žrtvu svojih očeva rudara najbolje govori crtež jednog deteta koje odrasta u rudarskoj porodici, a koji se masovno deli po društvenim mrežama.

Foto: Facebook/Printscreen/Tamburić Dušan
 

O tome koliko su ovi očevi posvećeni porodici, poslu i svom domu govorio je i sin jednog od stradalih rudara iz sela JasenjeBratislava Živkovića, Nikola.

On je na dan nesreće za 24sedam ispričao da je njegov otac trebalo za nekoliko meseci da ode u penziju, a u rudniku je radio oko 18 godina.

- Imao je troje dece, blizance mene i moju sestru i stariju ćerku koja je živela sa njim i majkom. Ja sad živim u Aleksincu, ali sam i zbog obaveza stalno ovde sa njima. On je bio jako vredan čovek, bili smo siromašni, a radom u rudniku je podigao nas i čitavo imanje - rekao je Nikola za naš portal.

Kako nam je rekao tada, otac mu nikada nije dozvoljavao da se bavi istim poslom kao on, da bude rudar.

- Nije mi dao da budem rudar, a sad znam i zašto. On je sam time počeo da se bavi jer je komšija koji živi preko puta bio smenovođa pa se zaposlio preko njega 2004. godine. Bio je pred penziju, u decembru je trebalo da napuni 59 godina - ispričao je sin stradalog Živkovića.

Da podsetimo, poginuli rudari su: Darko Zlatković (43) ,Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanovoić (55), Bratislav Živković (59), Bojan Stajić (34).

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike