Srbija do kraja godine kompletira raketnu zaštitu vazdušnog prostora! Vučić: Ovo više nije ista zemlja, nije ni ista vojska!

28.07.2022

09:06

0

Predsednik Srbije izjavio da je vojska nekada imala jedan vazduhoplov, a danas imamo veliki broj aviona, helikoptera...

Srbija do kraja godine kompletira raketnu zaštitu vazdušnog prostora! Vučić: Ovo više nije ista zemlja, nije ni ista vojska!
16_image_2022_04_30_14_16_42_340_1651321257 - Copyright Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je Vojska Srbija nekada imala jedan vazduhoplov, a danas ima značajno veći broj letelica.

- Što se Vojske Srbije tiče, razlika u opremi i naoružanju, kao i opremljenosti je ogromna.Tadašnja vojska imala je jedan vazduhoplov, danas imamo 14 29-ki koje lete, nove helikoptere, to nije ista zemlja, nije ista vojska – rekao je Vučić.

On je dodao i da će MUP za mesec dana najkasnije biti opremljen najmodernijim protivpožarnim helikopterima koji nose po 5.000 litara vode, dok naši sadašnji nose 1.000 litara. 

- Onda ćemo moći da pomognemo našim prijateljima iz regiona. Tek sada ćemo moći mnogo više svima da pomognemo - rekao je on.

Inače, Srbija bi do kraja godine trebalo da kompletira raketnu zaštitu svog vazdušnog prostora, o kome već puna tri meseca brine kineski sistem "zemlja-vazduh" FK-3. 

Printscreen Youtube MILITARY NEWS UPDATE
FK-3

Prvi lanseri su već raspoređeni u okolini Beograda, a raketne baterije biće u potpunosti popunjene tek posle isporuke ostalih komponenti, koje su planirane za jesen, pišu Novosti.

Kineski sistem dobio je svoj raketni položaj u Jakovu, a uz novo naoružanje VS dobiće i posebnu jedinicu u okviru 250. raketne brigade PVO - Drugi raketni divizion. Kineske rakete, iako sistem još nije u punoj snazi, već su uključene u sistem neprekidnog borbenog dežurstva, u kome osim jedinica PVO učestvuju i avioni Ratnog vazduhoplovstva.

Prema suzdržanim najavama iz vojnog vrha, sistem odbrane Srbije od kineskih partnera naručio je ukupno četiri raketne baterije, od kojih svaku čini između tri i šest lansera, zajedno sa radarima, komandnim vozilom i pratećim komponentama. Broj elemenata koji su već u Srbiji nije zvanično saopšten, ali je poznato da će pun kapacitet PVO zaštite sistema FK-3 biti dostignut posle jesenje isporuke. Transport raketa ugovorna je obaveza Pekinga i biće najverovatnije obavljen po ugledu na proletošnju isporuku - vazdušnim konvojem teretnih aviona kineske armije.

U vrhu VS naglašavaju da je ljudstvo već savladalo rad na FK-3 a da sada predstoji kompletiranje baterija, koje se očekuje do kraja 2022. godine, integrisanje očekivanih komponenti u divizion i nastavak obuke.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike