Istražujemo koje je najmoćnije srpsko oružje najavio predsednik Vučić: U Srbiju stigao kineski pandan ruskom S-300!

11.04.2022

18:15

0

Vučić najavio i kupovinu 24 francuska aviona

Istražujemo koje je najmoćnije srpsko oružje najavio predsednik Vučić: U Srbiju stigao kineski pandan ruskom S-300!
Fk-3 - Copyright Printscreen Youtube MILITARY NEWS UPDATE

Najava predsednik Srbije Aleksandra Vučića da će uskoro biti predstavljeno novo oružje koje će biti do sada najmoćnije koje će Srbija imati, podiglo je veliku prašinu u javnosti.

Vučić je to rekao posle vojne vežbe na Pasuljanskim livadama odgovarajući na novinarsko pitanje da li je u pitanju kineska transportna avijacija.

- U utorak ili sredu dobrodošli da vidite ponos srpske vojske - rekao je Vučić ne želeći da precizira o kom naoružanju je reč.

Iako se javnost pita o kakvom oružju je reč, vojni analitičar Aleksandar Radić uveren je da se radi o kineskom PVO sistemu FK-3 (HQ-22).

- Vučić je pred rat u Ukrajini najavio da će stići nešto veliko, ali pretpostavimo da je došlo do problema sa transportom jer avion koji je najpogodniji za takvu vrstu tereta je AN-124 nosivosti 150 tona, a on je registrovan samo u Ukrajini i Rusiji. Zato su angažovani avioni kineski Y-20A i prvih šest je sletelo u subotu ujutru u Srbiju - rekao je Radić.

Inače, portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan rekao je danas da su vojni avioni iz te zemlje koji su u subotu sleteli u Beograd dopremili "redovnu vojnu isporuku Srbiji" u okviru godišnjeg plana saradnje dve zemlje.

Džao je istakao da se tom isporukom ne cilja nijedna treća strana i da "nema nikakve veze sa trenutnom situacijom", ne iznoseći više detalja, prenosi Asošiejted pres.

Šta je FK-3?

FK-3 je sistem protivvazdušne odbrane sa zonom uništenja po daljini od 100 kilometara. U stručnoj javnosti, ovaj sistem se smatra pandanom ruskom PVO sistemu S-300 a porede ga i sa američkim Patriotom.

Ovaj sistme je namenjen za presretanje kako krstarećih raketa, tako i helikoptera, aviona, bespilotnih letelica... On je potpuno nezavistan ali može biti umrežen sa ostalim sistemima PVO.

Montira se na kamion, a može da presretne više ciljeva u vazduhu.

Jedna borbena jedinica opremljena je radarom za praćenje i sa 12 raketa a može da gađa šest ciljeva istovremeno. 

Nabavljamo i francuske avione

Međutim, predsednik Vučić je potvrdio da Srbija pregovora i o nabavci 12 novih francuskih aviona "rafal" i to već godinu dana.

- A pregovaramo sa još jednom zemljom o kupovini 12 polovnih "rafala" - rekao je Vučić.

On je dodao da se razgovara i o trećoj varijanti, tzv. kombinovano lovačko-bombarderskoj avijaciji i da je reč o tri zemlje, kao i da se pojavljuju i nove zemlje, i da je konkurencija velika.

Radić podseća da je kupovina novih 12 "rafala", kao i isto toliko polovnih, priča koja traje već duže vreme.

- To je, zapravo, najvrednija pojedinačna stvar koju kupuje država Srbija nevezano za oružje - kaže on. On dodaje da su "rafale" kupili Grci, Hrvati, zalivske zemlje, Indija, Indonezija...

- To je višenamenski borbeni avion, koji može da se upotrebljava za dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru i na zemlji. Borbeno je proveren. Francuzi su ga namerno gurali od početka rata u Libiji da bi se preskočila ta stepenica da li je proveren. U ovom trenutku to je vrhunska tehnologija i ne može da se kupi bolje - kaže on.

Performanse FK-3

- sistem novije proizvodnje, koristi se od 2014.

- verzija za kinesku vojsku zove se HQ-22

- gađa do 100 kilometara u daljinu

- gađa u visinu ciljeve od 50 metara do čak 27 kilometara

- sa 12 raketa istovremeno može da gađa šest ciljeva

- ima efikasan sistem koji deluje protiv ometanja sa zemlje i iz vazduha

- lanser sistema je opremljen s četiri kontejnera, koji se automatski pomeraju po visini pomoću servouređaja

- rakete koriste radio komandu i poluaktivno vođenje

Dodaje da su sa tim avionom na tržištu uporedive nove verzije F-16, koje su izabrali Slovaci i Bugari. 

- Gripen je malo potisnut, a Rusi su zbog rata potisnuti iz izvoza - kaže on.

Inače, najavljen je i uvoz turskih bespilotnih letelica "barjaktar" za koje Radić kaže da su većih performansi u odnosu na kineske koje smo već uvezli.

- Ima mnogo stvari koje treba da se urade kao što je modernizacija ostalih sredstava u kopnenoj vojsci kao što su tenkovi, borbena vozila... mnogo toga ima da se uradi i nije ovo ni iz bliza kraj - zaključio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike