Skaču brojke: U Srbiji deset osoba zaraženo majmunskim boginjama, dolaze sa ovih teritorija

26.07.2022

11:23

0

Kod nas je prvi slučaj zaražavanja zabeležen 17.juna

Skaču brojke: U Srbiji deset osoba zaraženo majmunskim boginjama, dolaze sa ovih teritorija
profimedia-0695154871 - Copyright Profimedia

U Srbiji su registrovana još dva slučaja obolelih od majmunskih boginja, što je dovelo do 10 zaraženih pacijenata, saopštio je Batut.

Osаm je registrovano nа tеritоriјi Bеоgrаdа i dvа nа tеritоriјi Vојvоdinе. Svi slučајеvi su rеgistrоvаni mеđu оsоbаmа mušкоg pоlа uzrаstа 27 dо 44 gоdinе.

Dо sаdа је u 75 zеmаljа priјаvljеnо 16.000 slučајеvа оbоlеvаnjа оd mајmunskih bоginjа sа pеt smrtnih ishоdа.

SZO proglasila majmunske boginje pretnjom za javno zdravlje

Epidemija je otpočela u maju, a do 20. jula je narasla na skoro 14.000 slučajeva.

Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD pokazuju da je samo u jednom danu, od 19. jula do 20. jula, broj potvrđenih slučajeva skočio sa 14.511 na 15.378. 

Kako majmunske boginje nastavljaju da se šire, epidemiolozi su podeljeni u pogledu toga da li je odluka SZO bila tačna. Današnji sastanak bio je drugi put da se sazvao komitet za hitne slučajeve, nakon sastanka 23. juna kada je odlučeno da epidemija nije dostigla taj prag.

- To je škakljiva odluka za komitet - rekao je dr Džimi Vitvort, profesor međunarodnog javnog zdravlja na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.

- U izvesnom smislu, to ispunjava definiciju - to je epidemija bez presedana koja je rasprostranjena u mnogim zemljama i povećana međunarodne koordinacije bila bi korisna. S druge strane, čini se da se radi o infekciji za koju imamo neophodne alate za kontrolu - većina slučajeva je blaga, a stopa smrtnosti je izuzetno niska - dodao je Vitvort za DW.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike