Prvi srpski pacijent koji je bio zaražen majmunskim boginjama otpušten sa Infektivne: Poznato ko je on i da li može da se vrati u Nemačku!

05.07.2022

13:52

0

Ovaj momak je ujedno bio i prvi i za sada jedini slučaj majmunskih boginja na Infektivnoj klinici u Beogradu

Prvi srpski pacijent koji je bio zaražen majmunskim boginjama otpušten sa Infektivne: Poznato ko je on i da li može da se vrati u Nemačku!
majmunske boginje profimedia-0694296985 - Copyright 24sedam/Profimedia

Prvi pacijent u Srbiji s majmunskim boginjama je zdrav i prav napustio Infektivnu kliniku u Beogradu pre nekih nedelju dana.

Muškarac od oko 30 godina, naš državljanin koji živi i radi u Nemačkoj, polovinom juna došao je u Srbiju i upravo iz zemlje u kojoj je gastarbajter doneo i ovu zaraznu bolest. Time se i Srbija, posle brojnih evropskih zemalja, suočila s novom pošašću - majmunskim boginjama. Odmah po izbijanju simptoma, a imao je i kraste po telu karakteristične za ovu bolest, koja izgledom najviše podseća na iskorenjene velike boginje, javio se lekaru i smešten je na Infektivnu klinuku u Beogradu.

- On je odmah znao kako i gde se zarazio. A i odmah je izolovan u klinici, dobio je odgovarajuću terapiju i pre nekih nedelju dana, posle neke dve nedelje provedene na Infektivnoj, otpušten je s bolničkog lečenja. Pacijent je napustio Infektivnu potpuno stabilan, izlečen i nije bilo potrebe za bilo kakvom dodatnom, kućnom izolacijom. Slobodan je da ide gde hoće, a to znači da može i da se vrati u Nemačku - kaže izvor.

Ovaj momak je ujedno bio i prvi i za sada jedini slučaj majmunskih boginja na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Podsetimo, Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je u petak 17. juna da je u Srbiji registrovan prvi importovan potvrđen slučaj obolevanja od majmunskih boginja. Slučaj je, kako je tada naveo Batut, dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut, a radilo se na utvrđivanju njegovih kontakata.

A usitinu, taj momak je tri dana pre nego što je "Batut" saopštio ovu vest, u večernjim satima primljen na Infektivnu kliniku sa svim simptomima ove bolesti. Potom je i analizom na "Torlaku" i zvanično potvrđeno da je reč o majmunskim boginjama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike