SZO: Majmunske boginje globalna vanredna situacija - u Evropi rizik visok!

23.07.2022

17:25

0

Iako su majmunske boginje decenijama postojale u delovima centralne i zapadne Afrike, sve do maja one nisu izazvale epidemije izvan afričkog kontineta

SZO: Majmunske boginje globalna vanredna situacija - u Evropi  rizik visok!
profimedia-0695981306 - Copyright Profimedia

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus proglasio je danas majmunske boginje globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

On je rekao da ekspertska grupa SZO nije uspela da postigne konsenzus o tome da li majmunske boginje predstavljaju globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju ili ne, a da je odluku doneo zbog ubrzanog širenja tog virusa širom sveta.

Devet članova stručnog komiteta bilo je protiv takve kvalifikacije, a šest ih je bilo za, rekao je Tedros novinarima nakon što je SZO proglasio majmunske boginje globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom, preneo je Rojters.

- Imamo zarazu koja se brzo širi svetom kroz nove modele transmisije o kojima znamo premalo. Zato sam odlučio da širenje majmunskih boginja predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja, rekao je Tedros, prenosi CNBC.

Tedros je kazao da je rizik od zaraze majmunskim boginjama globalno umeren, osim u Evropi gde je rizik visok.

- S obzirom na alate kojima trenutno raspolažemo, možemo držati ovu zarazu pod kontorlom i zaustaviti njeno prenošenje, rekao je Tedros.

Iako je proglasio vanrednu situaciju po zdravlje od međunarodnog značaja, Tedros je istakao da je u ovom trenutku epidemija koncentrisana među muškarcima koji polno opšte sa muškarcima, posebno onima sa više seksualnih partnera.

Epidemija koja se pojavila u više od 70 zemalja je "izuzetna" situacija koja se kvalifikuje kao globalna vanredna situacija, rekao je Tedros.

Direktor SZO za hitne slučajeve Majkl Rajan kazao je da je generalni direktor SZO proglasio majmunske boginje globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom kako bi obezbedio da svet ozbiljno shvati trenutnu epidemiju.

Globalna vanredna situacija je najviši nivo upozorenja SZO, ali ta oznaka ne znači nužno da je bolest posebno prenosiva ili smrtonosna.

Slične deklaracije su date za virus Zika 2016. godine u Latinskoj Americi, odnose se na napore da se iskoreni dečja paraliza, kao i na pandemiju kovida-19 i izbijanje ebole 2014. u Zapadnoj Africi.

Iako su majmunske boginje decenijama postojale u delovima centralne i zapadne Afrike, sve do maja one nisu izazvale epidemije izvan afričkog kontineta, kada su otkrivene u Evropi, Severnoj Americi i drugim područjima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike