U popularnim letovalištima možete imati besplatno zdravstveno osiguranje! Ova tri uslova morate da ispunjavate

22.07.2022

18:00

0

Besplatno osiguranje važi u Turskoj, Italiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, ali i u još 16 zemalja

U popularnim letovalištima možete imati besplatno zdravstveno osiguranje! Ova tri uslova morate da ispunjavate
zdravlje doktor more - Copyright Pixabay

Svaki građanin Srbije koji ima državno zdravstveno osiguranje ima pravo na korišćenje hitne zdravstvene zaštite tokom turističkog boravka u Turskoj, Italiji, Crnoj Gori i Bugarskoj.

Za razliku od privatnog, koje putnici uglavnom uzimaju pre putovanja, ovaj tip osiguranja je besplatan. Sve što je potrebno da biste imali ovakvu polisu jeste da dobijete potvrdu, odnosno dvojezični obrazac koji morate poneti sa sobom pri odlasku u inostranstvo.

Procedura izdavanja potvrde

Pravo na korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu ostvarićete ako uradite nekoliko stvari pre odlaska na put.

Prvo, morate dobiti nalaz i mišljenje svog izabranog lekara, pa ga uz overenu zdravstvenu knjižicu predati Lekarskoj komisiji nadležne filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

- Zadatak Lekarske komisije je da utvrdi da ne bolujete, odnosno da niste bolovali od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi, u poslednjih 12 meseci, za koje je potrebno duže ili stalno lečenje. Odnosno, da se ne nalazite u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje, odnosno smeštaj u stacionarnu zdravstvenu ustanovu, uključujući i druge zdravstvene usluge - rečeno nam je iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Pixabay
 

Na osnovu gorenavedenih stručnih mišljenja i nalaza, nadležna filijala RFZO (ona koja vam je izdala zdravstvenu knjižicu) izdaje tu potvrdu. Dobijena potvrda važi 90 dana nakon izdavanja.

Kako koristiti ovu polisu u inostranstvu?

U slučaju da na svom putovanju imate potrebu za medicinskom pomoći, sve što treba da uradite je da potvrdu dobijenu u Srbiji predate nosiocu stranog zdravstvenog osiguranja u turističkom mestu u kom odsedate i on će vas uputit nadležnom lekaru.

Šta ako pre puta RFZO nije stigao da vam izda potvrdu?

Ukoliko potvrdu niste dobili pre vašeg polaska na put, a tamo vam je bila ukazana hitna medicinska pomoć, dvojezični obrazac se, na zahtev stranog nosioca zdravstvenog osiguranja, izuzetno može i naknadno izdati, ukoliko je ova mogućnost predviđena Međunarodnim ugovorom Srbije i te države.

Tako da će vam, ukoliko vam hitne zdravstvene usluge u inostranstvu budu naplaćene, po povratku u zemlju direkcija RFZO-a nadoknaditi troškove.

Uz zahtev za naknadu zdravstvenih troškova potrebno je da ponesete foto-kopiju medicinske dokumentacije iz zdravstvene ustanove u kojoj su vam pružene zdravstvene usluge, kao i originalni račun, odnosno dokaz da ste zdravstvene usluge platili.

Profimedia
 

Šta podrazumeva hitna medicinska pomoć

- Hitna medicinska pomoć podrazumeva otklanjanje neposredne opasnosti po život i zdravlje osiguranih lica, odnosno pružanje zdravstvene zaštite sve do trenutka kada je putnik sposoban za zdravstveno bezbedan transport u Srbiju. Pod hitnom medicinskom pomoći podrazumeva se i lečenje virusa Covid-19 - rekli su nam iz RFZO-a.

U kojim zemljama imate pravo na besplatnu hitnu lekarsku pomoć?

Republika Srbija zaključila je bilateralne ugovore o socijalnom osiguranju sa ukupno 20 država:

Printskrin/ RFZO
 

Obrazac potvrde o zdravstvenom stanju koji popunjava izabrani lekar može se preuzeti na veb-stranici RFZO (http://www.rfzo.rs/index.php/osiguranalica/zz-u-ino/hitna-pomoc-ino).

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike